19 május 2012

Ki Buddha?

A buddhizmus Buddhával kezdődött. De ki volt Buddha? Ki Buddha?
A 'Buddha' szó az ősi Páli nyelvből származik - ' Bodh' azt jelenti, hogy a Megvilágosodott, az a személy, aki elérte a megvilágosodást.

A történeti Buddha, családi nevén, Gautama Siddhartha Sákjamuni, a Sákják nemzetségéből származik,   Észak-India egyik kis fejedelemségében, Lumbiní városában született Kr. e. 560 (más hagyományok, ill. számítások szerint Kr. e. 460 vagy 485) körül.
 Siddhartha (kinek anyja belehalt a szülésbe) luxusban nevelkedett, hercegi palotában. Apja a külvilágtól elzárva nevelte. A legenda szerint Siddhartha többször kiszökött a palotából, hogy tanuljon valamit az ' igazi világból ' is. Az első  ilyen alkalomkor  megrázó élmény érte: egy beteget, majd egy aggastyánt majd egy halottat látott meg, ami rádöbbentette az élet hiábavalóságára, és hogy a lét puszta szenvedés. Egy másik alkalomkor látott egy vallásos vándort és ekkor ( 29 éves korában) döntötte el, hogy elhagyja családját és otthonát, s a nincstelen vándoraszkéták útjára lép,azért hogy megértse és megoldja az életbeli szenvedés problémáját. Vándorlásai alatt szinte minden spirituális módszert kipróbált, így a szél­sőséges önsanyargatást és meditációt is, s több évet töltött különféle mesterek tanítvá­nyaként. Több év elteltével sem jutott közelebb a megoldáshoz. Végül magányosan folytatta elmélkedéseit, s így érte el a megvilágo­sodást 35 éves korában Bódhgajában egy fa alatt ( Bódhi- fa, a megvilágosodás fája, Ficus religiosa, szent fügefa)  és vált buddhává. Első tanítványaival hozta létre az első buddhista szerzetesi közösséget (szanghát). Élete végéig vándorolt és tanított. Nyolcvanévesen halt meg, azaz érte el a »végső nirvánát«.
 A buddhizmus mindhárom ágában, de főként a mahajánában és a vadzsrajánában a történeti Buddha mellett számos más, istenként tisztelt mitikus buddha-alak isme­retes. E felfogás szerint Sákjamuni csupán egy az időtlen idők óta újra és újra megjelenő számtalan buddha közül. A buddha-alakok egy része medi­tációs szimbólum is, a különféle lételemekhez és tudatállapotokhoz rendelt, illetve azokban meglévő-kibomló megvilágosodás-princípium jel­képei.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése