23 május 2012

Az ásana lényege

A yogapozitúrák ( ásana) a fizikai testkultúra valaha kigondolt legfontosabb rendszerei. A test működésének bámulatos megértését tükrözik. Az ásanák végzése során megtanuljuk, hogy hogyan lehet  egész testünkből mély szinten kiengedni a feszültséget, ezáltal optimális energiaáramlás jön létre azokon az idegeken keresztül is, amelyek elerőtlenítik a szerv- és mirigyrendszert. Tehát az ásanák a lehető legjobb egészségben tartják a testet.

Az ásanák jótékony hatásait 3 szinten tapasztalhatjuk és persze egyikből következik a másik:

FIZIKAI HATÁSOK:

- Szabályozza a mirigyrendszerünket, azaz a helyes mennyiségű hormonok kerülnek a véráramunkba.
Ez visszahat a kedélyállapotunkra, az élethez való hozzáállásunkra! 
A  hormonháztartásunkban fellépő legkisebb működési zavar is komoly problémákat okoz fizikai és lelki szinten is, tehát az egyik legfontosabb jótékony hatása az  ásanaknak hogy, csúcsformában tartják mirigyrendszerünket és ezáltal  hormonháztartásunkat.

-  Az ásanák gyakorlása során  szöveteink, szerveink, tehát az egész testünk elkezd tisztulni, méregteleníteni.
Ezáltal könnyebbnek érezzünk magunkat, fáradtságérzetünk is csökkenni fog.

- Az ásanak remek fizikumot hoznak létre, azaz erős és rugalmas testet.
Erősítik és feszesítik az izmokat, finoman megtartják a gerincoszlopot,tehát tartásunk javulni fog, mely által javul vérkeringésünk és légzésünk is.

- Az ásanák stimulálják emésztési rendszerünket  (emésztőenzimek, hasnyál stb.), megszüntetik a székrekedést, felpuffadást

- Tehát összességében elmondható, hogy az ásanák optimális állapotban tartják a testet ill. az egészségtelen test egészségessé válik !

MENTÁLIS HATÁSOK:

- Az ásanák erőssé teszik az elmét, növelik a koncentrációképességünket és akaratunkat ( elszántságunkat).

- Harmónia és egyensúly keletkezik  bennünk.

- Képesek leszünk szembenézni a problémáinkkal ill. megoldani azokat.

- Az ásanák gyakorlása előhozza a bennünk szunnyadó lehetőségeket, képesek leszünk bizalmat sugározni és inspirálni másokat a gondolatainkkal, szavainkkal, viselkedésünkkel és cselekedeteinkkel.

SPIRITUÁLIS HATÁSOK:

- Az ásanák a harmadik lépcsőfok a Raja (rádzsa) yoga nyolcfokú rendszerében, azaz a legfontosabb céljuk, hogy felkészítsék a testet a haladóbb yoga gyakorlatokra, azaz a magasabb, spirituális technikákra, mint amilyen a  Pratyahara - az érzékek visszavonása, Dharana - koncentráció, Dhyana - meditáció és végül Samadhi - révület, felszabadulás ( lásd. A yoga filozófiája c. bejegyzést itt )

- Tehát az ásanák egy állomás a yoga spirituális ösvényén


Összeségében tehát az ásanákat úgy kell tekinteni, mint a meditáció egy formáját, mely tisztítja tudatunkat és testünket.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése