01 március 2013

Szakrál csakra - Svadisthana csakra : Az odaadás csakrája

A MÁSODIK CSAKRA
VÍZ, VÁLTOZÁS, ELLENTÉTEK, MOZGÁS, ÖRÖM, ÉRZELMEK, TISZTÁNÉRZÉS, SZEXUALITÁS, GONDOSKODÁS


Szimbolikája: Hatszirmú lótusz és a növekvő Hold, mint minden folyadék uralkodója. 
Elhelyezkedése: a köldök és a nem szervek között félúton
Eleme: Víz
Szimbolikája: a növekvő Hold és a hat szirmú lótusz
Színe: narancs
Endokrin mirigye: a petefészek ill, a here
Hormonjai : a szexuális hormonok
                   nőknél: ösztrogén és progeszteron
                   férfiaknál: tesztoszteron
Érzékelése: ízlelés
Testrészei: nyelv, nemi szervek, izmok
Mantrája: Vam ( vangnak ejtve)
Tanulási feladata: odaadás, belebocsátkozás valamibe
Megerősítései: Közeledem másokhoz. Kinyílvánítom szükségleteimet.
Kövei: borostyán és karneol
Illóolajai: szantálfa, kardamon, ylang - ylnag



 A szakrál csakra szintjén alakul át kezdeti egységünk dualitássá. A föld elemtől a vízhez lépünk, a szilárd folyékonnyá válik, a mozdulatlanság mozgássá alakul, a forma formátlanná.
Tudatunk az egység érzetétől elmozdult a különbség felismerése felé. Énünk megértése immár magába foglalja a másik létezésének tudatát is.
Az egymáshoz való kapcsolódás során növekszik a vágy, és ezzel együtt érzelmeink és szexualitásunk is. Vágyunk az egyesülésre, hogy legyőzzük a közöttünk húzódó szakadékot, kinyúljunk és növekedjünk.



 A szakrál csakra CÍMSZAVAI


VÁLTOZÁS:  A változás a tudat létfontosságú eleme. Vonzza a figyelmünket, felébreszt, kérdésekre ösztönöz. Változás nélkül nincs növekedés, nincs mozgás, nincs élet. A tudatosság a változásból táplálkozik.
A Jin és jang ellentétpár a nő - férfi, föld -ég, befogadó -kreatív polaritásoknak feleltethető meg. A változást ezen erők folyamatos kölcsönhatása hozza létre, mely egy egyensúlyállapot körül hullámzik.

A szakrál csakrában a tudatosságot a polaritások tánca élteti. A felsőbb csakrákban a tudat szintjei már meghaladják a kettősségeket, a polaritásokat, a dualizmust, de itt a szakrál  csakrában még a kettősség a változás és a mozgás ösztönző ereje!


MOZGÁS: Ha minden a szilárd földben kezdődik és onnan kell eljutni a végtelen tudatosságig, akkor léteznie kell egy olyan különleges mozgásnak is, amely elindítja a felemelkedést. Ez a mozgás a szakrál csakra lényege: a gyökércsakra mozdulatlanságának állít ellenpólust!


A gyökércsakra célja megtartani és struktúrát képezni. Míg a szakrál csakra célja elengedni és áramoltatni.
Az áramlás teszi lehetővé, hogy két dolog energetikailag összekapcsolódjon.

VÍZ: E csakra eleme a víz, így a következő, folyadékokkal kapcsolatos testi funkciók társíthatók hozzá: vérkeringés, folyadékürítés, szexualitás, reprodukció.
Emellett a víz egyéb minőségeit is képviseli, úgy mint áramlást, alaktalanságot, folyékonyságot és megadást.
A hozzá kapcsolódó égitest a Hold, amely az ár- apály jelenséget idézi elő, így dualisztikusnak tekinthető.

AZ ÖRÖM MEGÉLÉSE:  " Minden tökéletes tettet az öröm kísér. Innen tudhatjuk, hogy mit kell tennünk. "             ( André Gide)

A szakrál csakra, azaz a svadisthana jelentése " saját lakhely " ; a szankszrit sva: saját és az adisthana: hely szavakból.
Ugyanakkor a svad szógyököt is megtaláljuk benne, melynek jelentése " édeset ízlelni, örömmel ízlelni, elragadtatva lenni " .
Ha egy növénynek mélyre nyúlnak a gyökerei, és bőven kap vizet, (napfényt), gyümölcse édes.
A szakrál csakra megnyitásához élvezettel kell innunk az öröm édes vizéből.

Az embernek, mint bármely más élőlénynek, természetes hajlama van arra, hogy keresse az örömöt és kerülje a fájdalmat. Ezt hívta Freud örömelvnek. Ugyanúgy, mint a gyökércsakrához tartozó túlélési ösztön, ez is egy velünk született biológiai séma. Az örömelv azonban messze túlnyúlik a túlélés területén. Sok olyan élvezetes dolog van, amely nem támogatja közvetlenül az életben maradásunkat, sőt épp ellenkezőleg....
Az öröm, ahogy azt a szakrál csakra kettőssége alapján várjuk, kétélű kard. Könnyű itt csapdába esni, bár a csapda nemcsak abban rejlik, hogy az öröm rabjaivá válunk, hanem abban is, hogy mindenáron kerüljük azt.
Bármely csakra kiegyensúlyozásához arra van szükség, hogy megnyissuk energiáját anélkül, hogy túlságosan ragaszkodnánk hozzá.

Az örömmel együtt jár a terjeszkedésre, kitágulásra való készség, a fájdalom viszont összehúzódást, összezsugorodást idéz elő. Csak úgy terjeszkedhetünk ki az anyagi világ rögzített formájából a végtelen tudatosságig, ha az első lépésünk az úton az öröm: az öröm arra sarkallja a tudatot, hogy járja be az egész idegrendszert, majd nyúljon ki önmagán túlra, mások felé. Ráadásul az öröm révén tanuljuk meg a megadást, és az alázatot, mely elengedhetetlen a spirituális ébredéshez.
Az örömérzeten keresztül megtanuljuk, hogyan relaxáljunk és hogyan engedjük el a feszültséget.
Az öröm segít ráhangolódni érzékeinkre.
Az érzékelés fontos információforrás a tudat minden szintjén. Nyers adatokat közvetít, amelyek egy részét az agy információvá alakítja, elraktározza és elemzi. Az érzetek érzéseink és érzelmeink építőkövei. Nélkülük élettelenek és összefüggéstelenek lennénk. Az öröm és az érzetek a szakrál csakra lényegi elemei.
Ha a vágy a mozgás magja, akkor az öröm a vágy gyökere és az érzékelés az öröm csatornája. Az öröm a test egészségének, a szellem megifjodásának, valamint személyes és társadalmi kapcsolataink összebékítésének a kulcsa.

ÉRZELMEK: Az emóciók ( a latin movere, azaz "mozogni" szó és az e "kifelé" előtag összevonásából) támogatják a tudat fejlődését a testen keresztül. Amikor érzelmeket nyilvánítunk ki, energiát áramoltatunk kifelé a tudattalanból a testen át a tudatos elmébe. A tudatosság feltölti, megtisztítja és meggyógyítja a testet. Ez az életerő mozgása, s segítségével változást érhetünk el. És ezzel visszatértünk a szakrál csaka két fő eleméhez: a mozgáshoz és a változáshoz.
Felfoghatjuk úgy is, hogy az érzelem oka az a  vágy, hogy távolodni akarunk a fájdalmas dolgoktól, és közeledni akarunk a kellemesekhez. Az érzelmek összetett, ösztönös válaszreakciók az örömre és a fájdalomra. A tudattalanba születnek, majd - mozgás segítségével - eljutnak a tudatba.


A SZEXUALITÁS ÉS TÁRSKAPCSOLAT:  


 "A vágy - amelyet Kamuként vagy "szerelemként" is ismerünk - veszélyes, ha befejezésként fogjuk fel. Valójában a Káma a kezdet. Amikor az elme kielégült a Káma művelésével, akkor kezdődik a szerelem igaz ismerete."       ( Rasakadamvakalika)

A szexualitás az egyesülés szent rítusa, az ellentétek ünneplése, azaz különbözőségünk feloldása és ünneplése.  Az életerő táguló mozgásaként ez az a tánc, mely kiegyenlít, helyreállít, megújít és reprodukál. Ez minden új élet szülőhelye, és - ebben az értelemben - a jövőé is. A bennünk lévő életerő mozgatórugójaként  és gyógyítójaként a szexualitás egy mély, ősi ritmus, amely minden élőlényben ott vibrál. Az élet mozgásaként funkcionáló szexualitás az élet vízkereke, mely mozgatja lábunk alatt a földet, és mérsékli a fölöttünk dúló tüzet. Nélküle mi sem lennénk itt.


ALKOTÓ ERŐK ÉS KREATIVITÁS: Mindkettő a szexuális kifejezőképességünktől függ.

SZOCIÁLIS KAPCSOLATOK: A gyökércsakra szintjén a mindennapi életről, az életben maradásról volt szó, ahol az " én " állt a középpontban. A szakrál csakra szintjén viszont az ember a másik felé fordul, tehát e csakra szintjén a kapcsolatokra való képességünkkel szembesülünk.

GONDOSKODÁS: A gondoskodás a szexualitás végső összegzése, illetve a test, az elme és a lélek alapvető igénye. A gondoskodás azt jelenti, hogy valakit energiával, szeretettel és érintésekkel táplálunk. Ez az anyai minőségek esszenciája.
Az első lépés ahhoz, hogy megtanuljunk együttműködni másokkal, belső energiánk kölcsönös gazdagítása. Ezeken az ösvényeken keresztül  kövezzük ki a további növekedés, harmónia és béke útját.
Mindenki gondozhat másokat . És mindenkinek szüksége van rá, hogy gondoskodjanak róla. Amikor egy szomjas növényt megöntözünk, reagálunk az áramlásra, a mozgásra, a végtelen örömökben és rejtélyekben megnyilvánuló élet táncára. E tettünkkel újítjuk meg és tartjuk fenn az életet.



A szakrál csakra  FIZIOLÓGIÁJA


A belső elválasztású (endokrin) mirigy rendszert tekintve, e csakrához a petefészek és a here tartozik, mint endokrin mirigy. A petefészek termeli az ösztrogént és a progeszteront, azaz a női nemi hormonokat, a here termeli a tesztoszteront, azaz a férfi nemi hormont.
E hormonok kihatnak testalkatunkra, fiziológiánkra és a lelkünkre, így meghatározzák megjelenésünket és hangulatainkat.
A petesejtek és a spermiumok termelése mellett ezek a hormonok szabályozzák a nemi szervek fejlődését és egészségét, a menstruációt és a terhességet, valamint a szexuális szükségleteinket.
Az agyalapi mirigy ( hipofízis) szabályozza e hormonok kiválasztását.

Az ideg rendszert tekintve, a szakrál csakra a keresztcsonti fonatnak felel meg. Ez az idegdúc az ülőideghez kapcsolódik, és a test mozgásközpontjaként funkcionál, ezért gyakran hívják " az élet trónjának" .


A szakrál csakra zavaraira visszavezethető LELKI BETEGSÉGEK


 Mielőtt részletezném a szakrál csakra zavarai következtében fellépő fizikai megbetegedéseket, tudnod kell, hogy a betegség először a lélekben keletkezik, és csak később jelenik meg a testben. Ezért nagyon fontos megértened a lelki tünetek üzenetét, mivel ha egészséges a lelked, akkor egészséges a tested is :)


 ÉTKEZÉSI ZAVAROK: Legtöbbször a saját nem elutasítására vezethetők vissza

 SZEXUÁLIS ZAVAROK: Alapvetően a szakrál csakra energiáinak diszharmóniájára vezethetők vissza.

KAPCSOLATI PROBLÉMÁK: Korunkban ez a szakrál csakra legfőbb problémája. Ennek egyik oka az, hogy a régi szerepminták már nem  működnek, újak pedig nincsenek. A másik oka az, hogy olyan emberek vonzanak bennünket, akikben van valami, ami belőlünk hiányzik, és tudattalanul arra vágyunk, hogy a belőlünk hiányzó energiákat társunk élje meg helyettünk.

KREATIVITÁSI PROBLÉMÁK: Azaz;  nincsenek jó ötleteink,  nem tudjuk jól megoldani problémáinkat.

ORGAZMUSPROBLÉMÁK: Mindig a szakrál csakra gátolt működésével függenek össze


A szakrál csakra zavaraira visszavezethető FIZIKAI BETEGSÉGEK:


BÉLGÖRCSÖK ÉS FELFÚVÓDÁS: Gyakran arra utal, hogy az érintett érzelmileg erjed, forrong. Sokszor egy ki nem mondott konfliktusról van szó.

HAJPROBLÉMÁK: A haj a szexualitás archetipikus szimbóluma, hiszen vonzerőt és szexuális erőt szimbolizál.

HEREPROBLÉMÁK: Majdnem mindig a férfi szexualitástól való félelmére utal.

IMPOTENCIA: Gyakran az érzelmek túl erős ellenőrzésére vagy a szexualitás túlhangsúlyozására utal.

MÉHPROBLÉMÁK: Az érintett gyakran tudattalanul vágyik gyermekre, vagy  fél saját termékenységétől. Mindkét ok gátolja a szakrál csakra energiáinak áramlását.

MELLPROBLÉMÁK: Szinte minden nő elégedetlen a mellével. Ez a feszültség gyakran a mell megbetegedéséhez vezet. Ebben segít, ha meditálsz saját szexualitásodon és vonzerődön.

MENSTRUÁCIÓS PROBLÉMÁK: Mindig a női energiák zavarával függenek össze a szakrál csakrában. A fájdalmas és elhúzódó menstruáció a szakrál csakra alacsony energiaszintjére utal. A szokatlanul erős menstruáció és a köztes vérzés pedig a csakra nagyobb aktivitását jelzi. E problémákra a szakrál- és gyökércsakra gyakorlatok nagyon hatásosak.

PETEFÉSZEKCISZTÁK - ÉS FÁJDALMAK: A be nem gyógyult érzelmi sérülések visszatartják a női energiákat, s ezzel az életerőt is.

PROSZTATAPANASZOK: Mindig az alkotó férfi erő elnyomására utal, ami azt jelenti, hogy a szakrál csakrában részleges vagy teljes zárlat van.


VÁLTOZÓ KOR ( nőknél és férfiaknál egyaránt): Az érintettnek mérleget kell készítenie. Azon kell meditálnia, hogy eddig hogyan élte meg a nőiességét ill. férfiasságát, és a jövőben hogyan szeretné.






TERÁPIA

Nagyon fontos, hogy függetlenül attól, hogy csakrád jól működik vagy sem, rendszeresen foglalkozz vele, erősítsd, harmonizáld. Ehhez néhány jó tanács:

  • A yoga gyakorlása áldásos ( az ászanák és a légzőgyakorlatok egyaránt). Vannak speciális, ehhez a csakrához tartozó gyakorlatok.
  • E csakra eleme a víz. A víz megtisztít kívül és belül. Minden vízzel kapcsolatos tevékenység jótékony hatással van e csakrára. Fürdőzzünk, úszunk.
  • A kapcsolati problémákat nyíltan beszéld meg társaddal és közösen oldjátok meg őket.
  • Meditálj női ill. férfi oldaladról
  • Viselj narancsszínű alsóneműt
  • Ha meditálsz képzelj el egy narancssárga gömböt vagy fényt, mely lassan elborítja a hasi tájékodat, és melegíti, simogatja azt.                                                                                                                      






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése