04 március 2013

Gyökércsakra - Muladhara csakra : a földiség, avagy a túlélés csakrája


AZ ELSŐ CSAKRA
FÖLD, GYÖKEREK, FÖLDELÉS, TÚLÉLÉS, TEST, ÉLELEM, ANYAG, KEZDET



Szimbolikája: Négy szirmú lótusz közepén vörös négyzet, mint a föld szimbóluma, mely egyben jelképezi a négy irányt és az anyagi világ szilárd alapját. A négyzet közepéig húzódik egy energiaoszlop, a szusumná, amelynek alján egy kis háromszög található - ez a gyökércsakra lefelé, a föld felé irányuló erejét szimbolizálja. A háromszögön belül van a  Kundalíni kígyó otthona, pihenőhelye.
Elhelyezkedése:gerincoszlop végén; farokcsontnál 
Eleme: Föld
Megerősítései: Mindkét lábbal a földön állok. Szükségleteim kielégítődnek.
Tanulási feladata: leföldelés, aktivitás, testtudat
Színe: vörös
Endokrin mirigye: mellékvesék
Hormonja: kortizol, adrenalin, noradrenalin
Érzékelése: szaglás
Testrészei: orr, talp, láb, gerincoszlop, köröm, fogak, csontok, vastagbél
Mantrája: lam ( hosszan ejtve)
Kövei: minden vörös kő, mint például a vörös jáspis, a gránát, a rubin és a fekete kövek, mint például a füstkvarc, a fekete ónix, a fekete turmalin
Illóolajai: szegfűszeg, mandarin, rozmaring


E csakra szankszrit neve Muladhara, melynek jelentése "gyökér,támasz".  Ez az egész rendszer alapja, az építőkő, melyen az összes többi csakra nyugszik. A föld elemhez kapcsolódik és minden szilárd világi dologhoz; a testedhez, az egészségedhez, a túlélésedhez, pénzügyi helyzetedhez, és ahhoz, hogy képes vagy -e megteremteni azt, amit szeretnél. Ez a tudat manifesztációja (formába ömlése, azaz fizikai síkon való megjelenése) annak végső formájában - szilárd és tapintható.

A gyökércsakra szerepét úgy képzeld el, mint a fa gyökerét. Ugyanolyan fontos számodra az életben maradáshoz, növekedéshez, stabilitáshoz, fejlődéshez, mint  fának a gyökere. Ha anélkül haladsz tovább a felsőbb csakrákhoz, hogy ezt a szintet megerősítenéd, kiegyensúlyoznád; fejlődésed gyökértelen ill. talajtalan lesz, és nem rendelkezne az igazi növekedéshez szükséges stabilitással.


 A GYÖKÉRCSAKRA CÍMSZAVAI:  


ANYAG: Valóságunk alapja. A mi támaszunk, s viszonylag  változatlan szilárdsága nélkül életünk meglehetősen bonyolulttá válna. Nem vonatkoztathatunk el tőle, mert mi magunk is anyagból vagyunk. Nem tagadhatjuk meg a Földhöz fűződő kapcsolatunkat sem; ingoványos talajra építkezünk, ha alapjainktól tagadjuk meg a figyelmet. A gyökércsakra célja a megszilárdítás.

FÖLDELÉS, GYÖKÉR :  A gyökércsakra fő feladata a földelés. A földelés során a Földdel lépsz kapcsolatba, annak határaival és korlátaival együtt. Lehetővé teszi, hogy szilárd valóságosságra, az itt és a mostban való jelenlétre tegyél szert. Földelés nélkül kicsúszik a lábunk alól a talaj, elveszítjük középpontunkat, elszalad velünk a ló, és végül álomvilágba menekülünk. Amikor talajtalanná válunk, figyelmünk elkalandozik a jelen pillanatról, és olyanok leszünk, mint aki "máshol jár".
Tehát, ha jól le vagy földelve az azt jelenti, hogy  szereted életedet és szeretsz ebben a világban élni, mivel jól boldogulsz benne.
Akár a fák, mi is a talajba eresztjük gyökereinket - mint valami horgonyt- és gyökereinken keresztül jutunk táplálékhoz, erőhöz, stabilitáshoz, s így kezdhetünk végre növekedni. Az első csakra ezekről a gyökerekről kapta a nevét.
Tehát a földelés alapot képez. Aminek van veleje, alapja, hitelessége, az megtalálja az utat a megvalósuláshoz.

TÚLÉLÉS, ÉLETÖSZTÖN:  Gyökereink a zsigereinkből állnak össze- ösztönös érzéseinkből, melyet múltbeli emlékeink, faji és kulturális örökségünk, és létünk elpusztíthatatlan anyaga programoz belénk. Tehát a gyökércsakra szintjén ösztönös szinten létezünk, mivel ez a csakra az éhséggel, a félelemmel, a meleg és a menedék utáni vággyal függ össze. C. G. Jung ezt az ösztönvilágot a kollektív tudattalannak nevezi - ez az öröklött késztetések és az evolúciós tendenciák hatalmas birodalma.
A túlélési ösztön felébreszti a tudatosságot. Ha túlélésünket fenyegeti valami, akkor a mellékvese adrenalin termelése megnő, ami belobbantja a harchoz vagy a meneküléshez szükséges többletenergiákat. Ahogy testünk telítődik energiával, éberségünk a csúcsra pörög.
 A túlélés képességének fontos eleme, hogy rendelkezünk -e a BIRTOKLÁS képességével, azzal, hogy megszerezzünk, megtartsunk és bevonjunk anyagi javakat a saját szféránkba. A birtoklásra való képességünk fejlesztéséhez azonban először az ÖNBECSÜLÉSünkön kell javítanunk.
Lenni és birtokolni - ezek a csakrához tartozó jogok.
Tehát e csakra szerepe az élethez szükséges egzisztencia, agyagi javak, családalapításhoz szükséges erő, energia megteremtése. Képesnek kell lennünk érvényesíteni az érdekeinket és biztosítani túlélésünket. Olyan szintre kell fejleszteni birtoklási képességünket, hogy az összhangban legyen az igényeinkkel.

MUNKA: Sok embernek a munka is földelési gyakorlat, mivel alapot képez, de persze a túlélés eszköze is, mivel ezzel keressük meg a kenyérrevalót. Munkával tartjuk fenn magunkat, mely biztonságérzetünkre is  nagy hatással van. De a munka elsősorban szabályos napirend, rutin, mely keretet ad az élethez, és még ha időnként robotnak tűnik is, valójában jótékony hatással bír, mert ALAPOT KÉPEZ.

TEST, TESTTUDAT: Test,  Föld, természet, egészség elválaszthatatlan egymástól. Nagyon fontos, hogy szeresd a testedet  és elismered szükségleteit és korlátait. Saját tested szeretete a feltétele annak, hogy szeretni tudd a másik ember testét is - amiről a második csakra; a szakrál csakra szól majd.
A gyökércsakrádat úgy tudod kiteljesíteni, hogy ha végre megérted és meggyógyítod testedet. Fogadd el, érezd, szeresd és becsüld a testedet. A gyökércsakra nyelve a forma, tested pedig személyes formád fizikai kifejeződése. Életmódod rá van írva testedre. Békét kell kötnöd a testeddel, hogy békében élhess testedben.
Önmagad táplálása a kulcs tested gondozásához - Masszázsok, forró fürdő, finom egészséges ételek, élvezetes testmozgás, pihenés mind- mind önmagad kényeztetésének olyan módja, mely segít beforrasztani az elméd és tested közötti hasadékot.

( Itt megjegyezném, hogy a két alsó csakra, azaz a gyökércsakra és a szakrál csakra tehát a két alapösztönről szól: a túlélésről és a szexualitásról. A két alsó csakra által vezérelve inkább tudattalanul és automatikusan cselekszel.)

AZ  AKTIVITÁS - PASSZIVITÁS POLARITÁSA:  A gyökércsakra  másik, és szintén nagyon fontos  feladata biztosítani az egyensúlyt az aktivitás és a passzivitás, a stressz és a nyugalom között úgy, hogy oldottan és nyitottan fordulj a világ felé. Megkülönböztetünk egészséges (pozitív) és megbetegítő (negatív) stresszt. Szükségünk van egy bizonyos aktivitásra és feszültségre, de a tartós terhelés, stressz károsítja e csakrát ill. szervezetünket.
Összességében elmondható, hogy a gyökércsakrád harmonikus működése az életszeretetedet biztosítja.

Ha ez a csakrád jól működik, azaz nyitott, az megnyilvánul a biztonságérzetedben és az egészséges önértékelésedben. Ilyenkor elégedett vagy otthonoddal, helyzeteddel, munkáddal és otthon érezed magad környezetedben. Nem ijedsz meg a nehézségektől, inkább kihívásnak tekinted őket, egy megoldandó feladatnak a tapasztalatszerzés érdekében. Abból is érzed, hogy jól működik ez a csakrád, ha szereted a természetet; a fák bokrok, virágok látása örömmel tölt el. Ha  a pénzt nemcsak elő tudod teremteni, hanem örömöt lelsz elköltésében is, mert arra is gondolsz, hogy az másoknak megélhetést biztosít.


A gyökércsakra  FIZIOLÓGIÁJA:


A gyökércsakrával összefüggő minden fizikai megbetegedés fő oka a belső és a külső negatív stressz!!

A csakra megértését nagyban elősegíti, ha elképzeled a mellékveséket, amelyek hormonjai - az adrenalin, noradrenalin  kortizol és aldoszteron - az ember aktivitására reagálnak.

A mellékvesekéreg hormonjai  a szervezet zsír- cukor- és fehérje anyagcseréjét szabályozzák. E hormonokat STRESSZHORMONOKnak  is nevezik, mivel a szervezet erőit mozgósítják stresszhelyzetben. Kicsit részletesebben:

Adrenalin -  A zsírok és fehérjék lebontását fokozza. Növeli a keringő vér mennyiségét. Tágítja a szív, az agy, a máj és a vázizmok ereit. Szűkíti viszont a bőr és a tápcsatorna ereit. Növeli a szívösszehúzódások erejét, tehát növeli a vérnyomást. Emeli a vércukor szintet, azaz a vércukor - raktározás csökken.

Kortizol - Fő szerepe az aminosavak (fehérjék) májba szállítása, mely egyenes utat kínál a cukor újrafelhasználásához. Tehát biztosítja a szükségletnek megfelelő tápanyag felszabadulást a raktárakból. Fontos szerepe van a vérnyomás szabályozásában, és az izmok erőnlétében.

Aldoszteron: A szervezet víz -és só háztartását szabályozza

Noradrenalin - Streszhormonként az agynak azt a részét érinti, amely a figyelmet és a válaszreakciókat ellenőrzi. Az adrenalinnál sokkal erősebben szűkíti az ereket, közvetlenül  emeli a szívfrekvenciát,       glükózt ( cukrot) szabadít fel az energiaraktárakból, és növeli az izomtónust.

 A mellékvesék stabilizálják az emberi testet stresszhelyzetben, úgy, hogy a mellékvesekéreg azonnal megnövekedett mennyiségű adrenalint kezd termelni, melynek hatására több vér és energia jut az izmokba, a szívbe, a tüdőbe és az agyba. A fokozott izommunkához ill agymunkához azonban szükség van glükózra       ( cukorra), amit pedig a kortizol szabadít fel a májból, így látja el a szervezetet energiával. Így a hormonok összjátéka lehetővé teszi, hogy megfelelően reagáljunk a minket ért helyzetre.

Napjainkban sajnos egyre több olyan dolog van az életünkben, amit fenyegetésként élünk meg (legyen az munka, emberi kapcsolatok, pénz és még sorolhatnám). A huzamosabb ideig tartó fenyegetettség érzése, azaz a stressz  miatt képtelenek vagyunk pihenni, szervezetünk állandóan készenlétben van, tehát a mellékvesekéregben  folyamatosan termelődik az adrenalin és a kortizol is.
A túl aktív mellékvese, amelynek zavarát a tartós megterhelés okozza izomgyengeséget, kimerültséget, emésztési problémákat és szívbetegséget okoz, valamint depresszióhoz és mániás reakciókhoz vezet.

Összefoglalva tehát elmondhatom, hogy az életünkben fennálló tartós stressz következtében a melllékvese működésében zavar lép fel,  mely számos fizikai és lelki betegséget okoz.





Említettem már korábban, hogy e csakra szanszkrit neve Muladhara, melynek jelentése: " támaszték, gyökér". Az ülőideg, mely a keresztcsonti idegközpontól lefelé, a lábak irányába halad, a legnagyobb perifériás ideg a testben ( kb. olyan vastag, mint a hüvelykujjunk), és gyakorlatilag az idegrendszer gyökere. Lábaink érintkeznek a talajjal, így kapcsolják idegrendszerünket a földhöz, a gyökércsakra eleméhez.


A gyökércsakra zavaraira visszavezethető LELKI  BETEGSÉGEK

Mielőtt részletezném a gyökércsakra zavarai következtében fellépő fizikai megbetegedéseket, tudnod kell, hogy a betegség először a lélekben keletkezik, és csak később jelenik meg a testben. Ezért nagyon fontos megértened a lelki tünetek üzenetét, mivel ha egészséges a lelked, akkor egészséges a tested is :)

A gyökércsakra fő tünete a földelés elvesztése. Mint azt már említettem, ennek egyik jele, hogy nem tudunk megbirkózni a hétköznapokkal, különösen a pénzkereséssel. Ez ahhoz vezet, hogy egészen különlegesnek kezdjük magunkat érezni; a földi élet " túl alantas" lesz számunkra. Úgy érezzük magunkat, mint aki egy másik bolygóról jött. Tehát aki idegennek érzi magát ezen a Földön, azaz ebben a világban, az tudattalanul is a gyökércsakrája zavarát fejezi ki.
Nagyon sok ember van, akiről azt mondjuk, hogy nem találta még meg a helyes utat, bár valójában arról van szó, hogy még nem talált rá a megfelelő alapra. Folyton az eget kémleli, ahelyett, hogy a lába elé nézne.

Az olyan szélsőséges energiaproblémák, mint a depresszió, kiégettségi tünetek és a hiányzó motiváció zárt gyökércsakrára utalnak. Ilyenkor idegesek vagyunk az állandó belső feszültség miatt, nagyon félünk az új dolgoktól, mivel hiányzik belőlünk az ősbizalom, ez pedig állandó félelmeket szül, amelyeket legtöbbször a testtartás is tükröz.

FÉLELMEK:  A rövid ideig fennálló félelmek természetesek, ha hosszabb ideig fennállnak, akkor  a gyökércsakránk energiaszintje alacsony.

DEPRESSZIÓ:  A valódi depresszió ( nem pedig a depresszív hangulat)  a gyökér - és gyakran a köldökcsakra energetikai zárlatára vezethető vissza.

ALVÁSZAVAROK: Gyakran a stressz tünetei és annak jele, hogy nem tudsz megfelelően átkapcsolni az aktív fázisról a passzívra.


A gyökércsakra zavaraira visszavezethető FIZIKAI  BETEGSÉGEK


BÉLGYULLADÁS: Okai többnyire a tartós negatív stressz és az elnyomott düh. Fő tünete a hasmenés

GERINCPANASZOK (  HÁT PROBLÉMÁK, TARTÁSHIBÁK) : A tartásunkról látszik, hogy mennyire biztosan járunk az életben. A bűntudat okozhat hátfájdalmakat, hiszen tonnányi bűnt hord az érintett a hátán.

IZOMGÖRCSÖK: Legtöbbször a lábat érintik. Túl aktív mellékvese egyik tünete.

LÁBFEJ PROBLÉMÁK (PL:  HARÁNT - VAGY A BOKASÜLLYEDÉS): Földelési problémára utal

SZÉKREKEDÉS: A gyakori székrekedés állandó stresszre utal. Nem engedjük, hogy csökkenjen bennünk a nyomás, sok terhet cipelünk. Mint a vesekövet, ezt a problémát is az elengedéstől való félelem váltja ki.

VESEKŐ: Sokáig fennálló stressz váltja ki amelyet felerősít az, hogy az illető nem tud elengedi. Aki nem tud elengedi, az megkeményedik. Ez a vesekövek fájdalmas üzenete.

VÉRNYOMÁSPROBLÉMÁK:

MAGAS VÉRNYOMÁS: Akkor alakul ki, ha nem tudunk pihenni, lazítani, ezért szívünk és véredényeink sem pihennek eleget, állandóan nyomás alatt állnak

ALACSONY VÉRNYOMÁS:  Az alacsony vérnyomású emberek gyakran nem saját szükségleteik szerint élnek, hanem szüleik vagy a társadalom elvárásai szerint. Nem keletkezik bennük ellennyomás, nem állnak ellent a feléjük irányuló elvárásoknak.



TERÁPIA


Nagyon fontos, hogy függetlenül attól, hogy csakrád jól működik vagy sem, rendszeresen foglalkozz vele, erősítsd, harmonizáld. Ehhez néhány jó tanács:

  •  A yoga gyakorlása áldásos (az ászanák és a légzőgyakorlatok egyaránt). Vannak speciális ehhez a csakrához tartozó gyakorlatok
  •  Tölts sok időt a természetben, kirándulj
  •  A kikapcsolódás, lazítás és pihenés kulcsfontosságú egészséged megőrzéséhez, tehát legyenek része a mindennapjaidnak
  •  Nagyon jó hatású, ha lakásod amennyire csak lehet természetközeli ( fa bútorokkal, növényekkel)
  •  Fontos, hogy elfogadd hibáidat; ugyanis aki cselekszik az hibázik
  •  Ha meditálsz piros színt képzelj magad elé (én gyönyörű szép piros tulipánokat szoktam elképzelni)
  • Nézd meg a naplementét
  • Hordj vörös vagy föld színű ruhákat
  • Szaunázz                                                                                                                                               
 FORRÁS -hoz kattints ide


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése