06 március 2013

A csakrarendszer története

A csakrák életerők örvénylő találkozási pontjai, s a léthez alapvetően hozzátartozó tudatossági szinteket tükrözik
A csakrák fogalma kibogozhatatlanul összekapcsolódik a jóga bölcsességével és gyakorlatával. A jóga filozófiai rendszerét, illetve gyakorlatát azért fejlesztették ki, hogy a halandó ént alávesse az isteni természetű tiszta tudatosságnak. A jóga eredete és a csakrák első említése egészen a Védákig megy vissza.
 A Védák a hinduizmus szentírásai. Nyelvük szankszrit, a világ talán legősibb nyelve. A véda szó jelentése " tanok, tudás, bölcsesség". A Védák; egyfajta himnuszgyűjtemény, az Indiában fennmaradt legrégibb írásos mű. (A Védákról ill. a védikus irodalomról részletesebben ITT olvashatsz).
A Védáknál későbbi alkotás, az Upanisadok bölcs tanításokat, filozófiai értekezéseket tartalmaz, melyek mesterről tanítványra szálltak. Az ún. jóga -upanisasok ( i.e 600 tájáról) tesz némi utalást a csakrákra, mint a tudatosság pszichikus központjaira, ahogy a később ( i.e. 200 körül) keletkezett Patanjali Jóga- Szútrák című műve is. Ebből a hagyományból származik a jóga klasszikus nyolcszoros útja. (Lásd.:A Jóga etikája és filozófiája című bejegyzést)


"A hindu irodalmon kívül is sok metafizikus rendszer vázolta már fel az ember, a természet vagy a fizikai lét hét szintjét. A teozófusok például a teremtés hét kozmikus sugaráról és hét evolúciós fajról beszélnek.
A keresztények hisznek a teremtés hét napjában, a hét szentségben, a hét pecsétben, a hét angyalban, a hét erényben és a hét halálos bűnben.
A  kabbalisztikus életfa, mely szintén a viselkedés és tudatosság tanulmányozásának rendszere, hét vízszintes szintet különböztet meg.
A hetesség a mítosz és vallás világán kívül is megtalálható. A szivárvány hét színből áll, a nyugati zene hét fokú, a hét hét napból áll és sokan úgy hiszik, hogy a nagyobb életciklusok hét évet ölelnek át: a kisgyerekkor tart születéstől hét éves korig, a kamaszkor tizennégytől huszonegy éves korig, majd ezt követi a felnőttkor. A periódusos rendszer  főcsoportja is hét periódusból, azaz vízszintes sorból áll. A Hold 28 nap alatt kerüli meg a földet.
Több kultúra is tartalmaz utalásokat a csakrákhoz hasonló energiaközpontokra vagy tudatszintekre. A kínaiak, a hopi indiánok és a tibetiek is úgy tartják, hogy vannak ilyenek az emberi testben.
Nem merülhet fel sok kétség azzal kapcsolatban, hogy létezik egy alapvető kulcs, mely a fenti mítoszok és adatok közötti összefüggés megértéséhez az ajtót kinyitja. Valahol el van rejtve egy kozmikus térkép, amely megmutatja az utat a tudatosság kalandorai számára."  (Forrás: Anodea Judit: A csakrák bölcsessége c. könyve) 


Valahol, valahol.....
Mi, saját magunk vagyunk a térkép, az ajtó és a kulcs is egyszerre! És akkor elérkeztünk blogom mottójához:

Ember, te vagy egyedül saját magad titka. Ki tudná kapudat kinyitni rajtad kívül? És ki tudna belépni?- Te egyedül!

Teljesen mindegy, hogy életünk során milyen vallást vagy filozófiát követünk, vagy éppen használunk fel, gyúrunk össze, formálunk át, más szavakba öntve saját hitünk, világnézetünk keresése ill. kialakítása közben. A lényege és célja  mindegyiknek ugyanaz. A szabadság elérése.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése