07 március 2013

Mi a csakra?

A csakrák tested erőközpontjai, energia központjai, melyek a gerincoszlop mentén, egymás fölött helyezkednek el. A hét  csakra olyan speciális hely testeden, ahol energiát veszel fel és adsz le.
Milyen energiát? A környezeted energiáit: a természet, a bolygók, a csillagok, a növények, az  állatok és más emberek energiáit.  Akár tudatában vagy ezeknek az energiáknak, akár nem, hatnak rád!
Vegyünk egy nagyon egyszerű példát. Miért van az, hogy ha eltöltesz egy kis időt egy folyó partján, vagy az erdőben, vagy sétálsz egy nagyot máris jobban érzed magad? Miért tölt el a  virágok látványa örömmel ? Vagy miért van az, hogy vannak bizonyos emberek akiknek már önmagában a jelenléte is felvillanyoz? És vannak akiktől rossz kedved lesz, vagy lefáradsz? És még sorolhatnám a végtelenségig..... Mindez azért van, mert érzed a rezgéseket, energiákat, amelyek áradnak feléd, legyen az egy ember, egy állat, egy virág, a természet vagy a hold bármi és minden, az egész univerzum. Akár tudatában vagy ezeknek a rezgéseknek, energiáknak, akár nem, HATNAK RÁD!
Ezekhez az energiákhoz való viszonyunk, meghatározza kedvünket, egészségünket, kapcsolatainkat, lényegében az egész életünket, személyiségünket.
Tehát mondhatjuk úgy is, hogy a csakrák az életenergiák befogadásának, beolvasztásának és átvitelének irányító központjai.

A csakra szó szankszrit eredetű. Jelentése: kerék és energiaörvény. Az energiaörvényben összemosódik a kint és a bent, mivel a külsőt a belső behúzza. Olyan ez, mint a víz örvényei. Az energiaörvényben a kint és a bent kommunikál egymással. A csakra forgása révén szívóhatás keletkezik, amely behúzza az energiát vagy információt, melyet arra használsz, hogy érzéseket, gondolatokat hozz létre.
Aurád e hét fő örvénylő körből álló energiarendszerrel van összefüggésben, melyek biztosítják szervezeted energiaáramlását. Úgy is mondhatnám, hogy a csakrákon keresztül táplálkozik az aurád és közvetve a fizikai tested is.


Tehát csakráid állandóan működnek, akár tudatában vagy ennek, akár nem. Az energia áthalad a csakrákon, és különböző pszichés és fizikai állapotokat vált ki. A modern biológia ezt a belső elválasztású mirigyek által létrehozott kémiai változásokkal magyarázza. E kivezetőcsatorna nélküli mirigyek  hormonjai közvetlenül és azonnal belekeverednek a test véráramába. A régi keleti bölcsek kapcsolatba hozták ezeket a kémiai változásokat az öt  elemmel - a földdel, a vízzel, a tűzzel, a levegővel és az ákásával (éterrel), mely elemek állandó, ritmikus, körkörös mozgásokat végeznek. Az ősi hindu jógatudomány nagy súlyt helyezett ezen elemek megismerésére, mert a csakrák  alapjainak tekintette őket.




A teljesség kedvéért meg kell jegyeznem, hogy a hét csakra az endokrin (belső elválasztású) mirigyek mellett testi szinten a hét fő, gerincből kilépő idegdúcnak is megfeleltethető.




Bár a csakrák és az idegi, valamint a belső elválasztású mirigy rendszer kölcsönösen függenek egymástól, nincs olyan része a testnek, amely egyértelműen a csakrák fizikai párja lenne, mivel a csakrák a finomtesthez tartoznak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése