28 február 2013

Köldökcsakra vagy Napfonat csakra - Manipura csakra: az 'én' csakrája

A HARMADIK CSAKRA
TŰZ,  AKARAT, ERŐ,  HATALOM,  ENERGIA, ANYAGCSERE, ÁTALAKULÁS, ÖNBECSÜLÉS


Szimbolikája: Tízszirmú lótusz, melyben egy lefelé mutató sárga háromszög található, körülötte T alakú " szvasztikával" (hindu tűzszimbólumokkal)
Elhelyezkedése: a napfonatban (területe a szegycsont alatt kezdődik és a köldökig tart)
Színe: sárga
Eleme: Tűz
Endokrin mirigye: hasnyálmirigy ( pancreas)
Hormonjai: inzulin, glucagon
Érzékelése: látás
Testrészei: szem, gyomor, máj, epehólyag
Mantrája: ram ( rangnak ejtve)
Megerősítései: Én vagyok én. Pozitívan harcolok.
Tanulási feladata: A becsvágy és az akarat uralása, az agresszió kezelése, a hatalom gyakorlása, az alávetettség megtanulása
Kövei:  tigrisszem, citrin, topáz, apatit
Illóolajai: levendula, bergamott, cajeput



A földtől a vízen át a tűzhöz érkeztünk! Táncunk egyre gyorsul, szenvedélyes lánggal ég, testünket magunknak követeljük, az érzelmek és a vágyak mögé nyúlva akaratot, erőt és tettet találunk. A köldök, azaz napfonatcsakrában a tűz elem gyújtja lángra tudatosságunk fényét. Akaratunk tüze.

Vizsgáljuk most meg, hogyan egyesült az első két csakra abból a célból, hogy elérhessük ezt az új szintet.
A gyökércsakra szilárdságot, stabilitást és formát adott. Itt éltük meg az egység élményét. Erről az alapról felemelkedtünk a szakrál csakrához, és megtapasztaltuk a különbséget, a változást és a mozgást. Itt tettük magunkévá az ellentéteket, és fedeztük fel a különbözőségből, választásból, érzelmekből és vágyból eredő szenvedélyeket. Elhagyva a túlélési ösztönt az öröm és a másikkal való egyesülés iránti vágyig jutottunk.
Ahogy összevegyítjük az anyagot a mozgással, valami új keletkezik: ENERGIA. Dörzsöljünk össze két ágat, szikra pattan ki, s tűz lobban. A fizika nyelvén ez az égés, a biológiában az anyagcsere, a pszichológiában pedig a szenvedély, a lelkesedés szikrája, amely beindítja az erőt és az akaratot. Az emberi viselkedésben ez a cselekvések területe. A köldök csakra kezdeti feladata tehát a tehetetlenség legyőzése, hogy merjünk cselekedni és hinni magunkban!


A köldök csakránk célja az ÁTALAKULÁS. Ahogy a tűz is hővé és fénnyé alakítja az anyagot, a köldök csakra is dinamikus energiává és erővé transzformálja a passzív földet és vizet. A föld és a víz tehát passzívak, lefelé áramlanak, hat rájuk a gravitáció, és a legkisebb ellenállás irányába mozognak. Ezzel ellentétben a tűz felfelé tör, elpusztítja a formát, és az anyag nyers energiáját új minőségekké alakítja: hővé és fénnyé. Úgy is mondhatnám; a tűz az az átalakító erő, mely képes elpusztítani a formát és szabadon engedni az energiát.

 A tűz átalakító erejére a legjobb példa a Nap, amelyet akár a makrokozmikus köldökcsakrának is felfoghatunk.

A köldök csakrában az akarat egyesíti a nyugalom és mozgás, föld és víz erőit, miközben mindkettő hat a másikra. Akaratunk olyan módon kombinálja a mozgást és a tehetetlenséget, hogy formába öntse a világot és irányítsa cselekedeteinket.
Mindig a kezdet a legnehezebb. Ha végre sikerült meggyújtani a tüzet, már magától ég, csak néha kell szítanunk és táplálnunk. Ha végre átlendülünk a holtponton, azaz sikerül legyőznünk a kezdeti tehetetlenséget, a köldökcsakra belobban, és csekély erőfeszítés mellett termeli az energiát. A valódi erő onnan ismerszik meg, hogy könnyedén, kecsesen cselekszik.

A köldökcsakra  CÍMSZAVAI

TŰZ:  Ahogy a csakra neve - napfonat, latinul Solaris plexus - sejteti, ez egy tüzes, Nap jellegű csakra, amely fényt, melegséget, energiát és erőt nyújt nekünk. Jelképezi cselekedeteinket, akaraterőnket, vitalitásunkat - ez egy " fel és előre" energiaközpont.
Szankszritül a köldökcsakra neve Manipura, azaz " fénylő drágakő", mivel úgy sugárzik, mint a Nap. Jelképe a tízszirmú lótusz. Környezetünk megváltoztatásának képessége a kezünkben van, amely tíz ujjával nyúlik ki a körülöttünk lévő világba.
A tűz az élet szikrája, mely az akaratból tettet farag. A bennünk lobogó tűz melegen tart bennünket, aktivizál és energizál, hogy mi magunk is átalakító erővel bírhassunk.

ÉN (EGO):  A köldökcsakra az én energiáit fejezi ki.  E csakra szintjén tehát az egónkkal  találjuk szembe magunkat. Az egóhoz szorosan kapcsolódik az akarat és a hatalom kérdésköre. A  valódi akarat (ne keverjük össze az akaratossággal) túlmutat az egoisztikus énen, és egy magasabb cél érdekében tevékenykedik. Nem a jutalom, hanem a tett " igazsága" motiválja.


AZ ERŐ ÉS A HATALOM: Ahhoz, hogy a köldökcsakra szintjén fejlesszük és gyógyítsuk önmagunkat, újra meg kell vizsgálnunk a hatalomról és erőről vallott felfogásunkat: a hatalom szó az egyik ember uralmát jelenti a másik felett ( "hatalmában tart"). De nem kellene inkább úgy tekintenünk a hatalomra, mint erőre, mely belülről fakad? Hatalom helyett nem beszélhetnénk inkább hatóerőről és hatékonyságról, amely utal az életerőre és a képességekre is?
 Ahhoz, hogy a köldökcsakrától felemelkedhessünk a szívcsakra birodalmába, újra kell tehát definiálnunk az erőről és hatalomról alkotott elképzeléseinket, hogy immár gazdagító, felhatalmazó, megerősítő tényezőként tekintsünk rá. Az erő az egyesítésből és egybefonódásból ered, nem pedig a csatározásból, elnyomásból és uralomból! Tehát a köldökcsakra ereje az életerő, a vitalitás, a kapcsolat ereje - nem pedig az irányítás és az uralom hidegsége!


 AZ AKARAT:  Hogyan érjük el, hogy valami megtörténjen?Csak ülünk és sóvárogva vágyunk utána? Megvárjuk, míg a dolgok kialakulnak? Nem, ha azt akarjuk, hogy a változás hatékony legyen. És ekkor van szükségünk az akaratra. Az akarat tudatosan kontrollált változás. Ha emlékszünk még; a szakrál csakrával kettősség jár együtt, amelyek között választanunk kell. A választás nyomán születik az akarat. Az akarat az elme és a tettek kombinációjából alakul ki, a vágy tudatos irányításából - a vágyéból, mellyel jövőnket alakítjuk. Az akarat az a szikra, mely lángra lobbantja erőnket. Az akarat a kulcs a köldök csakra fejlődéséhez.

Az akarat és a vágy közti egyetértés nélkül elveszítjük szenvedélyességünket és lendületünket, és így szétforgácsoljuk az erőt, mely az akaratunk megvalósításához kellene. Tehát ahhoz, hogy akaratunk akcióba lépjen, vágyainkkal is kapcsolatot kell ápolnunk.

Aleister Crowley  szavaival élve: " Az az Ember, akinek tudatos Akarata nem egyezik Valódi Akaratával, csak az erejét vesztegeti. Nem reménykedhet abban, hogy környezetére jelentős hatást fog gyakorolni."
Bár sok ösvény göröngyös, a számunkra megfelelő az áramlás összetartó erejével rendelkezik, amely megkönnyíti a nehézségeket. Az akarat feladata követni ezt az ösvényt.

ÖNBIZALOM, ÖNBECSÜLÉS:   A köldökcsakrához tartozó erő, akarat, vitalitás és önfegyelem alapja az önbecsülés. Ha önbecsülésünk erős, magabiztosak, öntudatosak, kezdeményezők, fegyelmezettek vagyunk és lelkesen viszonyulunk az élethez. Ha azonban önbecsülésünk alacsony, kétely és önvád marcangol, amelyek a feladat elvégzéséhez szükséges pszichikai lendületet megakasztó gátként működnek. Ha túl sok  gát van, teljesen elveszítjük lendületünket, és az abszolút tehetetlenségben dagonyázva találjuk magunkat, a kétely és önvád még rosszabb lesz, míg be nem zárul az ördögi kör. Így jelenik meg a szégyen démona a köldökcsakrában, s egy- kettő átveszi az uralmat. A szégyen az önbecsülése ellentéte.Összeomlasztja a test középső tájékát és megfosztja energiájától.
Az önbecsülés jó alapot képez a szív megnyitásához, és a sikeres kapcsolatok fenntartásához. Ha az alsóbb csakrák elvégezték feladatukat, akkor nem lesz szükségünk arra, hogy a vágyott biztonságot partnerünk nyújtsa, hogy ő értelmezze érzéseinket vagy ápolgassa egónkat. S ekkor még mélyebbre merülhetünk a szerelem csodálatos élményébe.

Összefoglalva elmondható, hogy a  köldökcsakra szintjén szembesülünk árnyékunkkal, tehát a jó és a rossz, a hatalom és az alávetettség polaritásával. Ebben a harcban bontakoztatjuk ki személyiségünket, és megtanuljuk ésszerűen használni akaratunkat, ami e csakra egyik legfontosabb tanulási feladata.
A köldökcsakra energiáinak segítségével vívjuk meg csatáinkat a külvilággal és a belső világunkkal is, így szembesülünk saját agressziónkkal is.

 Minden harcművészeti ágban különös figyelmet fordítanak a harcos köldökcsakrájának edzésére. Ez nemcsak testünk súlypontja, hanem például Japánban az életenergia központja is. A hara az erő központja, amit lángként képzelnek el. Aki ezt  a belső lángot a köldökcsakráján vizualizálja, az céltudatos lesz, és ezzel külső és belső egyensúlyra is szert tesz. A céltudatosság és egyensúly ahhoz kell, hogy éberen és összpontosítva éljünk.

A köldök csakra  FIZIOLÓGIÁJA


 Az emberi testben számtalan idegdúc található, mégis közülük a legismertebb a napfonat (plexus solaris). A néphit szerepet tulajdonít neki az érzések - érzelmek és a  lelki élet terén, míg orvosi szemmel nézve a napfonat, mint idegdúc csak a testi szervekre hat. Christopher Vasey természetgyógyász  utánajárt a napfonat - test - szellem kapcsolatának. A cikket ITT olvashatod.
Remélem tetszett az írás és hasznodra volt :) Most térjünk vissza a biológiához.

A tűz és égés viszonylatában a köldökcsakra uralja az anyagcserét, illetve felelős az anyagcseréből származó energiák szabályozásáért és testen belüli elosztásáért. Az anyagot (élelmet) energiává (tevékenység és hő) alakítja.
Tehát ehhez a csakrához olyan belső szervek kapcsolódnak, mint  a hasnyálmirigy, a máj, a lép, a gyomor és a vékonybél. Ez tehát az emésztés témájára utal - szimbolikus értelemben arról van szó, hogyan emésztjük meg érzéseinket. A táplálékot úgy emésztjük meg, ahogy érzéseinket.

A csakrához tartozó belső elválasztású (endokrin)  mirigy a hasnyálmirigy, mely többek között inzulint és glucagont termel, valamint különböző emésztő enzimeket.
Az inzulin a glükózfelvétel révén irányítja a sejtek és az izomzat aktivitását.

Emésztőrendszerünk egészsége híven tükrözi tehát köldökcsakránk állapotát. Az anyagcserében fontos szerepet játszik a levegő, a szívcsakra eleme. Levegő nélkül a tűz sem ég, s a sejtek sem képesek anyagcserére. Ha légzésünket korlátozza valami, anyagcserénk gyengül. Levegő nélkül csökken az erőnk, se ennek mintájára, ha az erőnket együttérzés (a szívcsakra aspektusa) nélkül használjuk, nagyon sok kárt okozhatunk.

 A tűz viszont világít is, hogy lássunk, ezért a szem és a látás is ehhez a csakrához tartozik ( valamint a homlok csakrához).


A köldökcsakra zavaraira visszavezethető LELKI BETEGSÉGEK


Mielőtt részletezném a köldökcsakra zavarai következtében fellépő fizikai megbetegedéseket, tudnod kell, hogy a betegség először a lélekben keletkezik, és csak később jelenik meg a testben. Ezért nagyon fontos megértened a lelki tünetek üzenetét, mivel ha egészséges a lelked, akkor egészséges a tested is :)


Ehhez a csakrához tartozó valamennyi lelki probléma az agresszió nem megfelelő kezelésével függ össze. Haragunkat és dühünket vagy azért nem fejezzük ki, mert félünk, hogy elveszítjük mások szeretetét, vagy az agresszív érzelmek irányítanak bennünket. A kiegyensúlyozott köldökcsakra segítségével megfelelően tudjuk kifejezni érzéseinket; megtaláljuk a módját, hogy ne nyomjuk el érzéseinket, és tudatosan ki is fejezzük őket.
Az agressziót nem elnyomni kell, hanem megfelelő módon kifejezni. Ez erősíti a tetterőt és az öntudatot.

DÜHKITÖRÉSEK
HARAG
HATALMI VISSZAÉLÉSEK
HISZTÉRIA
KISEBBSÉGI ÉRZÉS
SZÉGYENLŐSSÉG


A köldökcsakra zavaraira visszavezethető FIZIKAI BETEGSÉGEK

CUKORBETEGSÉG: A pszichológiai vizsgálatok szerint a cukorbetegek nagyon erősen kontrollálják és elnyomják érzéseik kifejezését. A cukorbetegség és más, a csakrához tartozó betegségek megelőzésére ajánlottak a küzdősportok.

EMÉSZTÉSI PROBLÉMÁK: Agresszióra utalnak. A rágástól kezdve a táplálék szétbontásáig  agresszív, feloldó folyamatok zajlanak. Az emésztés során a külvilágot vesszük magunkba, amiből megtartjuk azt, ami táplál, a többit pedig kiválasztjuk. A köldökcsakra szintjén ugyanígy mennek végbe a testi- lelki folyamatok is.

EPEPANASZOK: Elnyomott dühre és agresszióra vezethető vissza

GYOMORÉGÉS: Ilyenkor feljön valami; valamit még meg kell emészteni. Ez azt jelenti, hogy a lelki problémák még nem dolgozódtak fel ( valami " savanyú" feltör alulról- a tudattalanból)

GYOMORFEKÉLY

MÁJBETEGSÉGEK: A rossz kedvvel függenek össze. Elsősorban az elnyomott dühre kell gondolni, ez okozza a rossz kedvet.  Minden fel nem oldott negatív érzés a májat mérgezi.

REKESZIZOM PROBLÉMÁK: A köldökcsakra tipikus problémája, és a túlzott aggodalomra vezethetők vissza

SZEMPROBLÉMÁK: A homlokcsakrával együtt a köldökcsakra felelős a belátás és az átlátás képességéért. A szem problémái legtöbbször azzal függenek össze, amit nem szeretnénk meglátni. A látáshibák kijavítására nagyon jó, ha a szemtornát összekötjük a csakragyakorlatokkal.




TERÁPIA

Az alábbiakban olvashattok néhány általános tanácsot a köldökcsakra harmonizálásához:

  • Sokat segít, ha kapcsolatunk a világossággal, a napfénnyel, a sárga színekben pompázó természettel egyre  több és több. Ha nincs mód természetes színterápiára, akkor mentálisan képzelj el például egy napraforgómezőt, vagy egy csodálatos aranyszínű fényt
  • Fejezd ki agressziódat játékosan vagy sport által ( küzdő sportok)
  • Hordj meleg, sárga tónusú alsóneműt, és használj hasonló színű ágyneműt
  • Meditálj égő gyertyára
  • E csakrához tartozó jóga gyakorlatok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése