26 február 2013

Szívcsakra - Anahata csakra - Az együttérzés csakrája

A NEGYEDIK CSAKRA
KÖZÉPPONT, EGYENSÚLY, SZERETET, KAPCSOLAT, EGYÜTTÉRZÉS, GYÓGYÍTÁS, LÉGZÉS, LEVEGŐ


Elhelyezkedése: a mellkas közepén, a szív magasságában
Szimbolikája: Dávid csillag és a 12 szirmú lótusz
Színe: a zöld,valamint részben az arany és a rózsaszín is
Eleme: levegő
Endokrin mirigye: a csecsemőmirigy és a szív*
Hormonja: thymosin
Érzékelése: tapintás
Testrészei: bőr, kezek, szív, tüdő
Tanulási feladata: a szolgálat és az együttérzés, valamint az érzések útján történő megismerés
Megerősítései: Össze vagyok kapcsolva minden érző lénnyel
Matrája: yam ( jangnak ejtve)
Kövei: aventurin, rózsakvarc, smaragd és minden zöld kő, mint például a malachit, olívin és turmalin
Illóolajai: bazsalikom, rózsa, kömény

Most, hogy már meggyújtottuk akaratunk tüzét, átvettük az irányítást életünk felett, valamint e tűznél megmelegedtünk, megtisztultunk, készen állunk arra, hogy a tudatosság újabb szintjét öleljük magunkhoz. Az aktív, tüzes napfonatból új, másfajta tartományba visz az utunk A test és a manifesztáció területéről a szellem gyengédebb közegébe érkezünk. Az Én és a hozzátartozó vágyak és tettek mezejéről kilépve nagyobb mintázatokat tekintünk át, és eltáncoljuk aprócska szerepünket a kapcsolatok nagyobb hálójában. Meghaladjuk egónkat, és valami nagyobb, erősebb, mélyebb felé haladunk.
Eljutottunk a csakrarendszer középpontjába a szívcsakrába. A "szív" szó középpontot is jelent, lényeget vagy az igazságot. Ez spirituális központunk, legbensőbb magunk, a hely, ahol a fentről és lentről, bentről és kintről érkező energiák egyesülnek. A szívcsakra feladata létezésünk különböző aspektusainak egyesítése és kiegyensúlyozása. S miközben  feladatát végzi, az egység sugárzó érzetét szórja szét az egész szervezetben - az anyag és a szellem tökéletes egymásba fonódásának elfogadásán keresztül. Az egység eme elfogadásában rejtőznek a belső béke magjai.

A szívcsakra szimbóluma egy tizenkét szirommal ellátott kör, melyben két egymást metsző háromszög képez hatágú csillagot. A háromszögek a szellem testbe történő alászállását, és a szellemmel egyesülni vágyó felfelé nyújtózkodó anyagot jelképezik. Ez a szimbólum (melyet Dávid - csillagként is ismerünk) a Szent Házasságot jelképezi, a maszkulin és feminin erők kiegyensúlyozott egymásba olvadását. Ez a nyitott szívcsakrából áradó sugarak csillaga. A hat pont a hat másik csakra szimbólumaként is felfogható, mivel mindnyájan ebben a központban integrálódnak.

E csakra szankszrit neve, az Anahata azt jelenti: "hang, amely anélkül keletkezik, hogy két dolog összeütközne", illetve "épp", "sértetlen", " friss" és " tiszta" valamint " örökké megújuló". Amikor a csakra már megszabadult a régi sérülések fájdalmától, frissen és sugárzón nyílik meg. A köldökcsakra küzdelmeit felváltja a szívcsakra elfogadása. Amikor a köldökcsakra elvégezte feladatát, sokkal könnyebben fogadjuk el körülményeinket.


A szívcsakra CÍMSZAVAI


LEVEGŐ:  A szívcsakrához társított elem a levegő, mely messze a legkönnyebb a fizikai elemek közül. A levegő elemet gyakran hozzák összefüggésbe a tudással és a szellemiséggel, vagy olyan dolgokkal amelyek kiterjednek, terjeszkednek, tágulnak. A levegő a szabadságot jelképezi, mint a madarak, amelyek a levegőben repkednek, valamint a nyitottságot és a frissességet, mint amikor kiszellőztetünk egy szobát. Továbbá a könnyűséget, egyszerűséget és puhaságot is a levegő elemhez kapcsoljuk. Amikor szerelmesek vagyunk, úgy érezzük, mintha a föld fölött lebegnénk, de ugyanígy érzünk jógázás és meditáció után is. A levegő a tágasság érzetét nyújtja, melyet elengedés révén érhetünk el. Ha túlságosan kapaszkodunk szeretetünk tárgyába megfojtjuk, nem hagyjuk levegőhöz jutni szegényt. Azt mondjuk " fellélegzünk", amikor valamilyen súly hullik le rólunk, máskor pedig azt hangsúlyozzuk, hogy "egy lélegzetvételnyi szünetre" van szükségünk.

LÉGZÉS - AZ ÉLET SZÍVE :  A levegő a lélegzetet ill. a lélegzetvételt  is szimbolizálja, azt a létfontosságú folyamatot, melynek köszönhetően élünk. Azonban a légzés fontosságát messze nem fedik le a fizikai- biológiai tények. Az alapvető létfunkciók fenntartásán túl a légzés igen hatékony eszköz önmagunk átváltoztatásához is: a méreganyagok elégetéséhez, a magunkba fojtott érzelmek kiengedéséhez, a testszerkezet megváltoztatásához és a tudat módosításához. Tehát a légzés egyben az életetadó, tisztító és gyógyító energiának a forrása. A hinduk ezt az életenergiát, univerzális életerőt prana -nak nevezik. Egész jógaösvények épülnek a légzéstechnikákra a pranayamakra, amelyek célja a tudatosság fokozása és a test tisztítása. Amikor a gondolatok lecsendesednek, a légzés megnyugszik; egy nyugtató, gyógyító ritmust vesz fel az egész test. Légzésszabályozással az elmét is lecsendesíthetjük. A prána ill. a légzés a kapocs az elme és a test között.

 A LENT ÉS A FENT (A FELSZÁLLÓ ÉS LESZÁLLÓ) POLARITÁSA: A szívcsakra a három anyagi elven működő csakrát köti össze a három szellemivel. A szívcsakra energiája határozza meg, hogy inkább az alsó, vagy a felső csakrák energiáival élünk, vagyis hogy életünk világi, vagy inkább szellemi. Ez két különböző élet, és egyik sem jobb, mint a másik.


A MENTÁLIS KÉPESSÉGEK ELSŐ TUDATOSODÁSA: A szívcsakra szintjén kezdünk tudatára ébredni mentális képességeinknek. Felfedezzük magunkban azt a hajtóerőt, mely arra ösztönöz, hogy intellektuális témákkal foglalkozzunk.

MAGASABB SZINTŰ ISMERETEK: A szívcsakra a megismerés és a tudatosság székhelye. Itt pillanthatunk be tudatunkba. Ez a levegő minőség, amely a szíven, mint megismerő szerven keresztül működik. A levegő, ugyanúgy, mint a szeretet, mindennel összeköt bennünket. Ez megfelel e csakra alapelvének, amely szerint az igazi megismerés a szeretetből fakad, ami pedig a szívből származik.

SZERETET:  "Először a szeretet született, és az istenek, a szellemek vagy az emberek nem érhették el....Amilyen messze nyúlik az ég és a föld, amilyen magasra csapnak a tenger hullámai, a tűz lángjai, annál is magasabb vagy te, szeretet! Tűz nem égethet, szél nem érhet, sem Nap, sem Hold: mindegyiknél nagyobb vagy, szeretet! "             ( Atharva Véda) 

A szívcsakra a szeretet és az önzetlenség székhelye. A szív az élet. Ez az energiaközpont nagyon messze kisugárzik, akár pozitív, akár negatív töltetű. A szívcsakra rögtön megérzi, hogy a másik ember hangjában van-e szeretet, vagyis, hogy nyitott -e a szívcsakrája, hiszen csak annak meggyőző a hangja, aki a szívéből beszél.
 A legjobb módja, hogy behívjuk a szeretet az életünkbe, hogy mi ajánljuk fel először valakinek. A szeretet és az elfogadás személyes fejlődésünk építőkövei, mivel az önelfogadás alapfeltételét jelentik - ezek az első lépések önmagunk szeretetteljes elfogadása felé. Amíg magunkat nem szeretjük, addig másokat sem vagyunk képesek szeretni.
A szívcsakra megnyitásával horizontunk is szélesedik a szeretetteljes energia szétosztása tekintetében. Minél nagyobb a megértés, annál nagyobb a szeretetre való képesség. Ha szeretet sugárzunk magunkból, szeretetet kapunk. Ez fordítva is igaz; a visszatartás csökkenti, ami felénk áramlik.

KAPCSOLAT ÉS EGYENSÚLY:  A szeretet egyesítő erő - összehozza és összekapcsolja a dolgokat. Ez az egység egy mély rejtett folyamatosságot ad, amely lehetővé teszi, hogy a különálló részek egy nagyobb egészhez tartozzanak. Ez az erő tartja fenn a viszonylatok végtelen táncát. A szeretet az, mely kapcsolatokat hoz létre köztünk.
Az egyensúly a kegyelem, a törékenység, a gyengédség állapota. A szeretet kitart, s amit szeretetből teszünk az fennmarad. A legtöbb, amit kapcsolataink  kiegyensúlyozottságáért tehetünk, ha önmagunkban egyensúlyt teremtünk!

AZ ADÁS ÉS ELFOGADÁS PRINCÍPIUMA: A szívcsakrával való foglalkozás egyik célja, hogy kiegyenlítsük az adást és az elfogadást.  A légzés során is megegyezik a ki- és belégzés aránya, így fogyó energiakészletünket is mindig után kell tölteni. Ha megfelelően kezeljük a csakrákat, végtelen energia- utánpótlást fognak biztosítani. A szeretet megsokszorozódik, ha adunk belőle. De ha túl sokat adunk, vagy földelés nélkül adunk, vagy akkor is szórjuk az energiát, ha készletünk már megfogyatkozott, akkor el fogjuk veszíteni a benső összhangot, megbomlik egyensúlyunk, mandalánk szimmetriája szétesik.
Ahhoz, hogy kiegyenlítsük az adást és elfogadást mindenekelőtt szívélyesség és együttérzés kell. Meg kell tanulnunk, hogy nem szabad görcsösen ragaszkodnunk a dolgokhoz, de az sem helyes, ha mindent kiengedünk a kezünkből.

NYITOTTSÁG ÉS MELEGSÉG: Hol vagyunk nyitottak és hol zárkózottak? Ezek azok a tipikus kérdések, amelyeket e csakra szintjén el kell döntenünk, és amelyek egy pszichológia síkon az adást és az elfogadást fejezik ki.

MEGBOCSÁTÁS: A szívcsakra másik fontos témája a megbocsátás. A  megbocsátás nem más, mint együttérző cselekvés.

GYÓGYÍTÁS: Gyógyítani azt jelenti, egésszé tenni. Ha a szívcsakra képes összekapcsolni és egyesíteni, akkor gyógyítani is. Valójában a szeretet a legmagasabb szintű gyógyító erő. A szívcsakra megnyitása, mások megértése és az irántuk való együttérzés természetes módon hozza magával a gyógyítás iránti vágyat is.
A gyógyítás valójában a szervezet vagy akár egy helyzet egyensúlyának visszaállítása. Sokan úgy hiszik, hogy minden betegség egyensúlyhiány következménye, amely megbontja a részek közti kapcsolatot az organizmusban, és károsítja annak természetes rezonanciára való hajlamát.
Nem szükséges hivatásos gyógyítóként vagy orvosként dolgoznunk, vagy természetfeletti képességekkel rendelkeznünk ahhoz, hogy gyógyító csatornáinkat nyitva tartsuk. A természetes késztetés, hogy segítsünk például egy idős embernek átmenni a zebrán, vagy leszállni a buszról, megvigasztaljunk egy síró embert, vagy megmasszírozzuk valakinek a fáradt vállát - ezek is a szívcsakra gyógyító energiájának lehetséges megnyilvánulásai. Ha szívcsakránk nyitott és kiegyensúlyozott, pusztán a jelenlétünk szeretetet és örömet sugároz. És a szeretet a gyógyítás lényege.


A szívcsakra FIZIOLÓGIÁJA*

A szívcsakra irányítja a csecsemőmirigyet, a szívet, a vérkeringést és a tüdőt. Az orvostudomány 10 évvel ezelőtt rájött, hogy a szív is tekinthető  belső elválasztású mirigynek, amely ANF- et (atrial natriuretic factor, antriopepinnek is hívják) választ ki. Bár keveset tudunk még a szívről, mint belső elválasztású mirigyről, azt tudjuk, hogy az ANF csökkenti a vérnyomást, szabályozza a vér mennyiségét, tágítja az ereket, nátrium - és vízhajtó.
A csecsemőmirigy, amely pubertáskorig nő, majd elkezd zsugorodni, a fehérvérsejtek képzésében vesz részt, ezért fontos része az immunrendszernek.

A teljes szívet beidegző idegfonat: a plexus cardiacus ( szívfonat)


A szívcsakra zavaraira vezethető LELKI BETEGSÉGEK

Mielőtt részletezném a szívcsakra zavarai következtében fellépő fizikai megbetegedéseket, tudnod kell, hogy a betegség először a lélekben keletkezik, és csak később jelenik meg a testben. Ezért nagyon fontos megértened a lelki tünetek üzenetét, mivel ha egészséges a lelked, akkor egészséges a tested is :)

A szívcsakrához tartozó lelki problémák elsősorban azzal függenek össze, hogy mennyire vagyunk képesek szeretet adni és elfogadni. A válasz megmutatkozik azokban a formákban, amelyekkel a szeretet ellen védekezünk: a megkeseredettségben, az egoizmusban és a keménységben, amelyet mások és önmagunk ellen egyaránt kifejleszthetünk.
A szívcsakránál gyakran kell feloldani egy bizonyos keserűséget. Ideális esetben ezzel megtanuljuk kezelni a szomorúságot és a megbocsátást. A betegségek fő okai olyan fel nem dolgozott érzések, amelyek a szívcsakra körül páncélt képeznek.


A szívcsakra zavaraira visszavezethető FIZIKAI BETEGSÉGEK

A szívcsakra betegségeihez tartoznak az allergiák, az immungyengeségek és a vérkeringési problémák. A szívcsakránál döntjük el, hogy mit fogadunk el és mit nem. Fizikai síkon ennek az antitestképzés felel meg. Ahogyan az antitestek eldöntik, hogy mi használ nekünk, és mi árt, úgy teszünk mi is ilyen különbséget a szív és a szeretet síkján.

ALLERGIA: A túl aktív immunrendszerre vezethető vissza. Az érintett immunrendszere ugyanolyan érzékeny, mint viselkedése a hétköznapokban. Ez legtöbbször abban nyilvánul meg, hogy az illető túl érzékeny a bántásokkal és a szeretetlenséggel szemben.
  •  ASZTMA
  •  CSALÁNKIÜTÉS
  •  EKCÉMA
  •  SZÉNANÁTHA

AUTOIMMUN BETEGSÉGEK: Ezeknél a betegségeknél a saját test ellen ható antitestek jönnek létre. A beteg szimbolikusan is és fizikailag is önmaga ellen harcol. E mögött mártír viselkedés, a saját szükségletek megtagadása áll.

IMMUNGYENGESÉG: Ez szimbolikusan azt a vágyat fejezi ki, hogy az érintett nem akar különbséget tenni barát és ellenség, ismerős és ismeretlen között. Mivel a beteg testi síkon nem tesz különbséget jó és rossz között, nem is védekezik, így eljut  hőn áhított nyitottsághoz. Minden esetre ez a "nyitottság" halálos is lehet, ahogyan az aids is mutatja.

FERTŐZÉSEK: Szinte mindig az immunrendszer gyengeségére utalnak

SZÍVPANASZOK: Legtöbbször az az oka, hogy nem hallgatunk a szívünkre. Mintha szívtelenül élnénk. Ez gyakran merev nézetekben és feszültségben nyilvánul meg. A szívpanaszok a belső melegség hiányára utalnak.

VÉRKERINGÉSI PROBLÉMÁK: A szívünkkel és azzal függenek össze, hogy mennyire vagyunk képesek szeretni. Itt azzal a kérdéssel állunk szembe, hogy engedjük-e vérünket szabadon áramlani? Ennek analógiás megfelelője, hogy engedjük -e a szeretetet/ szerelmet szabadon áramlani ( lásd még: a gyökércsakra)




TERÁPIA

Az alábbiakban megosztok veletek néhány általános tanácsot a szívcsakra megerősítéséhez:

  •  Jóga és pranayama ( vannak kifejezetten ehhez a csakrához tartozó gyakorlatok).
  •  Szeresd embertársaidat, és magadat is.
  •  Mindennap tegyél  valami jót másoknak és magadnak is.
  • Viselj gyakran zöld ruhát, vagy aludj zöld ágyneműben.
  •  Tegyél rózsakvarcot  a párnád, vagy az ágyad alá.
  •  Bocsáss meg másoknak, amitől megtisztul a szíved.
  •  A zöld a természet domináló színe. A béke, a harmónia és a remény színe. Ha zaklatottak vagyunk elég egy séta a természetben, és  máris jobban leszünk. Ha nincs mód természetes színterápiára, akkor mentálisan képzelj el egy zöld rétet, tele rózsaszínű virágokkal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése