10 február 2013

Torokcsakra - Visuddha csakra - Kantha kupa


AZ ÖTÖDIK CSAKRA
ÉTER, HANG, REZGÉS, KOMMUNIKÁCIÓ, TISZTÁNHALLÁS, MANTRÁK, KREATIVITÁS



Elhelyezkedése: abban a kis mélyedésben, ahol a nyak a törzssel, azon belül a mellcsonttal találkozik.
Szimbolikája: kék kör, melyben a beszéd manifesztációját jelképező lefelé mutató háromszög és azon belül egy fehér kör látható, mely a teliholdat jelképezi és a 16 szirmú lótusz (megegyezik a szankszrit magánhangzók számával)
Színe: kék
Eleme: éter (szankszritül: akasha, az az elem, amiből a többi elem származik)
Endokrin mirigye: pajzsmirigy
Hormonja: thyroxin
Érzékelése: hallás
Testrészei: nyak, száj, gége, hangszálak
Mantrája: ham ( hangnak ejtve)
Megerősítései: Őszintén fejezem ki magamat
Tanulási feladata: az őszinte kommunikáció, valamint az érzés és a gondolkozás összekötése
Kövei: amazonit, türkiz és minden kék kő, mint például az akvamarin és a kalcedon is
Illóolajai: eukaliptusz, zsálya, fenyő
 
VISUDDHA - A TISZTÍTÓ: Ennek a lótusznak a neve Visuddha, azaz "megtisztulás". Ez két dologra utal a torokcsakrára vonatkozóan: 1. A torokcsakra sikeres eléréséhez és megnyitásához a testnek fel kell mutatni egy bizonyos mértékű tisztaságot. A felső csakrák kifinomultabb jellege nagyobb fokú érzékenységet követel, s a test megtisztításával nyitottabbá válhatunk. 2. A hang, mint vibráció (ill. rezonancia) és mint minden dologban benne lakozó erő, tisztító jelleggel bír. A hang képes az anyag sejtstruktúrájának megváltoztatására, valamint arra, hogy a bennünk vagy a külvilágban található disszonáns frekvenciákat harmonizálja.

A torokcsakra CÍMSZAVAI


KOMMUNIKÁCIÓ: Hang....ritmus....rezgés....szavak. Életünk hatalmas uralkodói, mégis természetesnek vesszük jelenlétüket. Használjuk őket, reagálunk rájuk, s nap mint nap újakat hozunk létre belőlük. Az újszülött első sírásától egy szimfónia harmóniájáig a kommunikáció végtelen hálójában létezünk.
A kommunikáció az az összekötő elv, mely lehetővé teszi az életet. Az élő sejtek DNS-ében kódolt üzenetektől az írott és kimondott szóig, a testet és elmét összekötő idegi impulzusoktól a kontinenseken átívelő tévé - és rádióadásokig igaz, hogy a kommunikáció minden életforma irányelve. Így terjed a tudatosság egyik helyről a másikra.
Civilizációnk a kommunikáción alapul, ez a kötőanyag, amelyen keresztül megszervezzük együttműködésen alapuló kultúránk bonyolult feladatait, ugyanúgy, ahogy a sejtjeink is összeköttetésben állnak, hogy ugyanazon szervezet részeiként működhessenek együtt. Kommunikációs hálózatunk valójában egy kultúrális idegrendszer, mely mindnyájunkat egymáshoz kapcsol.

A torokcsakra tehát az a központ, amely a hangon, a rezgésen, az önkifejezésen és a kreativitáson alapuló kommunikációért felelős. A tudatosság olyan tartománya ez, mely irányítja, létrehozza, továbbítja és fogadja a kommunikációt, saját magunkon belül és egymás között is.

 A torokcsakrában az ötödik szintre érkeztünk, amellyel még egy lépéssel távolabb kerültünk a fizikai világtól. Mint már korábban láthattuk, az alsóbb csakrák szintjén hangsúlyosabb az egyediség - testünknek világos körvonalai vannak, amelyet bőrünk jelöl ki. Ahogy felfelé haladunk a csakrákon, a határok egyre elmosódottabbá válnak. Amikor elérjük a tiszta tudatosságot, amely a koronacsakra eszményi állapota, lehetetlenné válik határt húzni e tudatosság köré, és azt állítani: " Ez az enyém, az pedig a tiéd." Az információk és eszmék olyanok, mint a levegő, amelyet belélegzünk - egy körülöttünk lévő láthatatlan mező, amelyből csak elvesszük, amire szükségünk van. Ezen a síkon nincs elkülönülés. Minden felfelé megtett lépés csökkenti  határainkat és elszigeteltségünket, és közelebb hoz minket az egységhez. A tudatosság abbéli képessége által jutunk ehhez az egységhez, hogy kapcsolatokat hoz létre.
A kommunikáció kapcsolódás, amely a felső csakrák egyik egyesítő alapelve. Ugyan a kommunikáció egyesít, de ki is terjeszti, nagyobbá teszi világunkat. Ez a kiterjedés a tudatosság felfelé irányuló áramlatának mintázatát tükrözi.
A csakrák mentén lefelé haladva megjelenik a korlátozás és a manifesztáció. Fogjuk a gondolatokat és egyedivé tesszük őket azáltal, hogy nevet adunk nekik. A névadás folyamata úgy koncentrálja a tudatosságot, hogy határokat húz egy dolog köré, és kijelenti, hogy ez ez, és nem az. Amikor megnevezünk valamit tisztázzuk, lehatároljuk és pontosítjuk. A névadás struktúrával és jelentéssel ruházza fel gondolatainkat. A kommunikáció ad formát a valóságnak és hozza létre a jövőt.
Nyilvánvaló tehát, hogy a kommunikáció a tudatosságot a csakraaspektus minkét vége felé elmozdíthatja. A kommunikációra úgy is tekinthetünk, mint jelrendszerre, mely az absztrakt eszme és a konkrét megvalósulás között közvetít. Gondolatainkat irányított fizikai rezgésekké alakítja, melyek cserébe manifesztációkat, konkrét dolgokat hoznak létre a fizikai síkon.


ÉTER -  A REZGÉS FINOMTARTOMÁNYA: Az éter elem (Akasha vagy szellem néven is ismerik) a rezgések világára vonatkozik - az élőlények kisugárzásaira, amelyeket auraként, hangként vagy a  sejtésszerű benyomások finomrétegeként érzékelhetünk, s amelyek beburkolják szilárdabb valóságunkat.
Az elménkben és a testünkben hordozott rezgések folytán tehát mindnyájan hatással vagyunk egymásra és a minket körülvevő dolgokra.

"Minden dolog....táncoló atomok halmaza, amelyek mozgásokat hoznak létre. Amikor a tánc ritmusa változik, az általa keltett hang is változik. ....Minden atom örökkön -örökké saját énekét énekli, és a hang, minden pillanatban, sűrű és finom alakzatokat hoz létre."         ( Fritjof Capra)

Néhány alapvető fogalom a rezgésekkel kapcsolatban mielőtt továbbmegyünk:

Rezgés: Mozgást jelent egy egyensúlyi állapot körül. Ez a mozgás lehet periódikus, azaz időben szabályosan ismétlődő és lehet rendezetlen, véletlenszerű.
Hullám: térben és/  vagy időben tovaterjedő rezgésállapot
Frekvencia: időegység (sec)  alatt végzett rezgések szám, mértékegysége: hertz ( Hz), úgy is monhatjuk, hogy egy hullám hertzben mért frekvenciája: a másodpercenként ismétlődő hullámalakok száma

Hullámok fajtái:
1. elektromágneses hullámok: fény, rádióhullám, mikrohullám, infravörös sugárzás, röntgen-sugárzás, gammasugárzás - a terjedés közvetítő közeg nélküli
2. mechanikai hullámról beszélünk, ha a mechanikai állapotváltozások tejednek ilyen pl. a hanghullám - levegőn, folyadékon, vagy szilárd anyagon keresztül terjed
3. garvitációs hullámok, amik a gravitációs mező ingadozásai


Az éter az univerzumba található finomrezgések mindent magukba foglaló és egyesítő mezeje. Bármely rezgés, legyen az hanghullám, elektromágneses hullám vagy gravitációs hullám, kapcsolatban áll más rezgésekkel, és minden rezgés hat a többire. Úgy léphetünk a torokcsakra szintjére, ha a tudatunkat ráhangoljuk a minket körülvevő, éteri sík néven ismert finomrezgésű mezőre.
Még a legszilárdabb anyag is folyamatosan magas rezgésszámon  vibrál. Tulajdonképpen emiatt a folyamatos mozgás miatt érzékeljük az anyagot szilárdnak. Az atomi részecskék mozgása, mely rendkívül kis térre korlátozódik, tehát egyfajta rezgéssé, oszcillációvá alakul. A rezgés, még a legkisebb építőköveket tekintve is, az anyag , az energia és a tudatosság minden formájában létezik.

HANG: Rendeljük a torokcsakrához a  hangot, mint elemet, mivel ez a láthatatlan rezgési tartomány durvább megfelelője, és hasonló módon működik, mint a finomrezgések. Ennek megfelelően a homlokcsakrához a fény, a koronacsakrához  a gondolat elemet rendeljük majd, mivel mindkettő fokozatosan finomodó rezgési jelenség.

REZONANCIA:    "Mindannyiunk szívében, legyünk bármennyire tökéletlenek, ott van a tökéletes ritmus csendes pulzusa, a hullámformák és rezonanciák összessége, amely abszolút egyéni és egyedi, s mégis összeköt bennünket a világegyetemmel. Ha kapcsolatba kerülünk ezzel a pulzálással, átalakíthatjuk személyes tapasztalatainkat, s bizonyos mértékig a környező világot is megváltoztathatjuk."                    (George Leonard)

Minden hang leírható egy adott frekvencián rezgő hullámként. Minden rezgést egy ritmus jellemez, egy szabályos mozgásminta, amely térben és időben ismétlődik. E ritmikus mintázatok tudatunk mélyen berögzült funkciói. Az évszakok váltakozása, a nappal és az éjszaka váltakozása, a holdciklusok, a menstruáció, a légzés és a szívverés kiváló példák erre. Nincsen olyan élő teremtmény mely kibújhatna a ritmusok hatálya alól. A ritmus, akárcsak a változás, minden élet és tudatosság  alapvető tulajdonsága.
A ritmusgerjesztés vagy egyszerűen rezonancia, egy ismert fizikai jelenség, a kényszerrezgésen alapul, amikor egy rezgő tárgy egy külső rezgés hatására átveszi annak frekvenciáját. Ezt a jelenséget könnyedén megérthetjük, ha ellátogatunk egy olyan üzletbe, ahol régi ingaórákat árulnak. Tegyük fel, hogy bemegyünk, és még egyik óra sincs felhúzva. Az eladó, hogy bebizonyítsa az órák működőképességét, mozgásba hozza az ingákat. Eleinte ezek a másodpercenként tiktakoló szerkezetek nincsenek összhangban egymással, hanem fél vagy negyed másodperccel eltérnek. Ahogy múlik az idő, azt vesszük észre, hogy egyre kevesebb ketyegő hangot hallunk. Hamarosan minden óra összhangban üti a másodperceket. Ritmusuk rezonanciába áll.
A ritmusgerjesztés elve megnyilvánul abban a jelenségben is, amikor csupán egyetlen hullám hoz létre vibrációt egy nyugvó testben.
Ahogy a hasonló frekvenciájú rezgések rezonálnak, úgy a különböző frekvenciájúak disszonanciát eredményezhetnek. Például a busz zaja számos, disszonáns hanghullám együttese.

Az azonos háztartásban élők is ki vannak téve a ritmusgerjesztés jelenségének finomrezgéseik tartományában. Régóta tudjuk, hogy a hosszú ideje együtt élő nők menstruációja időben egybeesik, ahogy házaspárok is mind külsőleg, mind beszédük ritmusában kezdenek egyre hasonlóbbá válni. Kultúrálisan ritmusgerjesztés következik be szomszédok, barátok és munkatársak között is.
Tehát összefoglalva a torokcsakra lényege:
Ha képtelenek vagyunk összegerjedni ( azaz, összehangolódni ) a körülöttünk lévő rezgések frekvenciájával, akkor nem tapasztalhatjuk meg a világgal való összetartozást sem. Ha nem tudunk összegerjedni, kommunikálni sem tudunk. Kommunikáció nélkül pedig elszigetelődünk, elkülönülünk és el vagyunk vágva az egészségünk számára oly fontos tápláló energiától. 
A hinduk úgy hiszik, hogy a hang teremti az anyagot, ennek megfelelően: a kommunikáció - akár szóbeli, kémiai, mentális vagy elektromos - teremti és tartja fenn az életet. Nélküle meghalnánk, spirituális és fizikai értelemben egyaránt.

MANTRÁK:   " Minden létező teremtmény esszenciája a föld, a föld esszenciája a víz, a víz esszenciája a növények, a növények esszenciája az ember, az ember esszenciája a beszéd, a beszéd esszenciája a Szent Tudás ( Védák), a Védák esszenciája a Szama- Véda ( szó, hangszín és hang), a Szama -Véda esszenciája az OM"                                       (Cshándógja - upanisad)

Az eddig olvasottakból tehát azt a következtetést vonhatjuk le, hogy a hanghullámok valóban képesek az anyagot befolyásolni. Nem meglepő tehát, ha a tudatra is hatást gyakorolnak. A meditációk és kántálás során használt szent hangok, azaz a mantrák éppen ezen az elven alapulnak. A mantra szó a "man", azaz elme és a "tra", azaz védelem vagy berendezés szó összetételéből ered. A mantra tehát olyan eszköz, amellyel megvédhetjük elménket a terméketlen gondolat -és cselekvésmintáktól. A mantrák az összpontosítás eszközeként funkcionálnak; kiélesítik, nyugodttá teszik az elmét. A mantra rezgése ahhoz hasonlít, mint amikor valaki a vállunknál fogva megráz minket, hogy felébresszen. Arra tervezték, hogy felébressze az elmét a szokásos szendergésből.

Egyáltalán nincs szükség arra, hogy intellektuálisan felfogjuk a mantrák jelentését vagy szimbolikáját ahhoz, hogy hatásokat megtapasztalhassuk. A hang ritmusa tudatalatti szinten hat, így itatja át belső ritmusunkat. Ha azonban megerősítésként ismételgetünk egy jelentéssel bíró mondatot vagy szót, például azt, hogy " Én vagyok a szeretet" vagy " Erős vagyok", az ismétlés ritmusa segít, hogy a mondat jelentése befecskendeződjön tudatunkba.

Egy hatékony mantra, ha reggelente néhány percig fennhangon ismételgetjük, egész nap visszhangozhat bensőnkben, így magunkba hordozhatjuk rezgésének, képének és jelentésének lenyomatát.

KREATIVITÁS:  A kommunikáció kreatív folyamat. Minél jobban elmélyülünk a kommunikáció művészetében az annál kreatívabbá válik. A művészet sokkal elvontabb, mint a kommunikáció bármely más formája. A teremtés folyamata a belső felfedezés folyamata. Egy mű megalkotása közben éppen az univerzum rejtélyei előtt nyitjuk meg magunkat. A spirituális információ csatornájává válunk, és egy, az emberi nyelveknél jóval egyetemesebb nyelvet sajátítunk el.
Persze a kreativitás nem csak a művészetben van jelen; életünk minden területét végigkíséri. Legyen az egy jó ötlet, egy finom étel és még sorolhatnám. A kreativitás belső erőnket szabadítja fel.
Manapság rengetek terápia épül erre a kreatív folyamatra. A vizuális művészetek, pszichodráma, mozgás -és táncterápia segítségével, illetve a zene nyugtató erejével eljuthatunk elménk és testünk mélyebb, egészségesebb részeibe, miközben elengedjük az egységünket megbontó belső frusztrációt.
A 21. században a túlélés és az egészség megőrzése csak egy innovatív és rugalmas attitűd segítségével lehetséges. A kreativitás a kulcsa ennek az attitűdnek.


 HALLGATÁS: A torokcsakra egyik fő gyakorlata a hallgatás, hiszen csak akkor tudunk őszintén kommunikálni, ha meghallgatjuk önmagunkat, amihez csendre van szükségünk. Aki keveset beszél, az gyakran erősíti ezzel torokcsakráját. A túl aktív torokcsakrán keresztül - ami tartalmatlan fecsegésben nyilvánul meg - tudattalanul sok energiát lehet elveszíteni. Itt nemcsak arra jöhetünk rá, hogy feleslegesen beszélünk, hanem arra is, hogy a beszéddel mennyire manipulálunk, és rafináltan mutatjuk be magunkat, s ezzel egyre jobban eltávolodunk belső valóságunktól.

TISZTÁNHALLÁS: A torokcsakra elvezet saját belső világunkhoz. Rajta keresztül halljuk meg a világ hangjait, de a saját belső hangunkat is. Azt a bizonyos " kis" hangot, amely mindannyiunknál működik, de igyekszünk nem meghallani. Ahhoz, hogy megtanuljunk hallgatni belső hangunkra, először a nyugalmat kell elérnünk, le kell állítanunk belső monológunkat, saját elménknek egy csendes szobának kell lennie. Többségünk fejében azonban állandóan buli van. Vagy belső párbeszédbe vagyunk merülve, vagy életünk filmjét forgatjuk. Ha mindehhez még hozzávesszük a külvilág folyamatos duruzsolását, nem csoda, hogy torokcsakránk annyira tompa.


A torokcsakra FIZIOLÓGIÁJA

A torokcsakrához tartozó pajzsmirigy thyroxint, és egyéb olyan hormonokat termel, amelyek serkentik a sejtek aktivitását. A pajzsmirigy hibás működése akkor tűnik fel, amikor aktívnak kellene lennie: a pubertáskorban és a változó korban. A pajzsmirigyet nagyon nehéz orvosilag kezelni.
A pajzsmirigy hormonjai, a thyroxin és a trijód-thyronin szabályozzák a szervezet energia - és hőháztartását. Ehhez jódra van szükségünk, amit a táplálékainkból nyerünk.


A torokcsakra zavaraira visszavezethető LELKI BETEGSÉGEK

Mielőtt részletezném a torokcsakra zavarai következtében fellépő fizikai megbetegedéseket, tudnod kell, hogy a betegség először a lélekben keletkezik, és csak később jelenik meg a testben. Ezért nagyon fontos megértened a lelki tünetek üzenetét, mivel ha egészséges a lelked, akkor egészséges a tested is :)

A torokcsakra betegségei lelkileg az önkifejezéssel (kreativitással), ezen belül is a gondolatok kifejezésével függenek össze.
A torokcsakra birodalmába tartoznak azok az új elgondolások, amelyek beszéd közben születnek: A régit elengedjük, és helyet adunk az újnak. 
A torokcsakra zavarával küszködőknek pontosan ez megy nehezen. Nem akarják elengedni a régit, s így nem tudnak helyet adni az újnak, a növekedésnek. Így jellegzetes zavarok jönnek létre: az illető gyakran kér elnézést, mogorva és rosszkedvű. Az ilyen ember zavaros és kusza.
A torokcsakra másik tipikus zavara a racionalizálás, amikor az ember önmagát és másokat, a tetteket és az érzéseket intellektuálisan akarja megmagyarázni; ezzel elveszti rugalmasságát és megmerevedik.


A torokcsakra zavaraira visszavezethető FIZIKAI BETEGSÉGEK


PAJZSMIRIGYPROBLÉMÁK: Az alulműködés a változásokkal szembeni lustaságunkat, ellenállásunkat jelzi. A túlműködés viszont azt mutatja, hogy egyszerre akarunk túl sok mindent tenni, és nem tudjuk kiválasztani a valóban megfelelő kifejezési módot. Fel kell tehát állítanunk határainkat. Egyik esetben sem használjuk megfelelően a torokcsakra energiáit. Az ide tartozó gyakorlatok sokat segítenek.

TÜDŐPROBLÉMÁK: A szabadság és a kommunikáció problémáira utalnak. Ha az érintett úgy érzi be van korlátozva, és nincs elég szabadsága, akkor ez hosszútávon károsítja a torokcsakrát, ami később az eredményezi, hogy a tüdők nem kapnak elég életenergiát.

ASZTMA: Az asztmás betegek gyakran gondolják úgy, hogy nincs elég terük az önkifejezésre, vagy nem értik őket. Az asztma rohamokkal felhívják magukra a figyelmet, és így próbálnak meg kommunikálni környezetükkel. Az asztma végül is azzal a szabadsággal függ össze, amelyre az önkifejezéshez van szükségük - ez pedig a torokcsakra klasszikus témája.

BRONCHITIS: Dohányosoknál gyakori. Sokan azért dohányoznak, hogy elnyomják a beszédet. Egy másik lehetséges lelki ok, hogy az illető ki akarja mondani véleményét, de nem meri, így köhögésbe menekül.

FÜLPROBLÉMÁK: A fül a hallás és az egyensúly szerve. Aki például stressz miatt billen ki egyensúlyából, az gyakran szenved hallásproblémákkal. A fülproblémák szinte mindig arra utalnak, hogy nem hallgatunk sem belső  hangunkra, sem mások véleményére.

NYAKPROBLÉMÁK: Sokszor a ki nem mondott gondolatok, érzések, vagy azok a félelmek okozzák, amelyek nyomasztják az érintettet.

Legtöbbször a torokcsakra betegségei a beszédproblémákban jelentkeznek, pontosabban; az alábbi betegségek akadályozzák a beszédet így, arra irányítanak, hogy maradjunk egy kicsit csendben, pihenjünk.

MEGFÁZÁS
NÁTHA
REKEDTSÉG
KÖHÖGÉS

Ezek mind arra utalnak, hogy az illető kiürült, túl sokat adott magából.



TERÁPIA


Az alábbiakban megosztok veled néhány általános tanácsot a torokcsakra harmonizálásához:

  • Végezd rendszeresen a csakrához tartozó jóga gyakorlatokat
  •  Énekelj, olvass hangosan és mesélj másoknak
  • Fejezd ki érzéseidet
  • Hordjál gyakran világoskék ruhát, vagy aludj ilyen színű ágyneműben
  • Természetes színterápia:  csodáld a kék eget néhány percig
  • Ha a természetes színterápiára nincs lehetőséged, képzeld el, hogy nyakadat világoskék sál fonja körül simogatóan. Maradj néhány percig ebben az állapotban.
  •  A vizuális művészetek, pszichodráma, mozgás -és táncterápia segítségével, illetve a zene nyugtató erejével eljuthatunk elménk és testünk mélyebb, egészségesebb részeibe, miközben elengedjük az egységünket megbontó belső frusztrációt.
 FORRÁS -hoz kattints ide


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése