05 június 2014

Bevezetés az Ájurvédába

"Ma az egészségügyben világméretű paradigmaváltásnak vagyunk tanúi. A mérgező anyagokkal szemben természetes anyagokat használó, az elme és az érzelmek kiemelt szerepét felismerő ájurvédikus orvoslás ennek a változásnak a homlokterében áll. A paradigmát egyfajta modellként foghatjuk fel, amely megmagyarázza, hogyan és miért történnek a dolgok éppen úgy, ahogy történnek. Ahogy az emberiség a világegyetem értelmezésében előrehalad, úgy jelennek meg mindig újabb vonatkoztatási rendszerek. A paradigmaváltás legékesebb példáját a modern fizika területe nyújtja. A világ klasszikus newtoni magyarázata, amelyet kétszáz évig valóságként fogadtak el, mára átadta a helyét a kvantummechanikának, a mezőelméleteknek és a szupersztringeknek. A régi paradigma szerint minden esemény határozott kiváltó okkal bír, és minden hatás vele egyenértékű ellenhatást szül. Az új paradigma az eseményeket inkább valószínűségekként, mintsem bizonyosságokként fogja fel, és minden jelenséget egymással összefüggésben lévőnek lát. Egyszóval a világegyetem új megközelítése holisztikusabb, mint a régi redukcionista szemlélet. mely az eseményeket egymástól független létező, különálló egységek kölcsönhatásaként értelmezte.
Napjainkban a gyógyászat területén tapasztalható paradigmaváltás szintén a teljesség irányába tett lépésnek tekinthető. A régi orvosi szemlélet az embert különálló szervrendszerekkel, szervekkel, szövetekkel rendelkező gépezetnek tartotta; a testet és az elmét elválasztólag, külön kategóriákba sorolta. Az új paradigma az egészség és a betegség kialakulását a test, az elme, az érzelmek és a környezet összefüggésrendszerében látja. Az új arcát mutató gyógyászat felszámolta az orvos és betege közti éles határvonalat is. Kivette az orvos kezéből az abszolút irányítást, és helyette az orvos és betege közötti közös felelősség modelljét kínálta föl. Az orvos- beteg kapcsolat így egy olyan kémiai kötéshez vált hasonlatossá, amelyben a kötésben részt vevő elektron mindkét atommaghoz egyformán tartozik.
A messzi múltra visszatekintő ájurvédikus gyógyítás olyan rendszer, mely a természetes ciklusokkal és ritmusokkal összhangban tartja fenn az egészséget, illetve gyógyítja a betegségeket. A testi működések harmóniáját természetes módszerek változatos alkalmazásával éri el, melyekhez a megfelelő étrend, a gyógynövények, fűszerek, ásványok, hangok, illatok, használata ugyanúgy hozzátartozik, mint a megfelelő szellemi gondozás, a testmozgás, a meditáció, a jóga, és a test méreganyagaitól való szabadulást segítő mechanikus módszerek.
Az Ájurvéda megjelenését egyes tudósok 3500 évvel ezelőttre teszik, mások még régebbi időpont mellett kardoskodnak. Bölcsessége egészen az i.sz. 1. évezredig nőtt és virágzott a mai India területén, amikor is az észak felől érkező mogul támadások az ájurvédikus orvosok által felhalmozott tudást megtizedelték. Ennek a tudásnak jelentős része soha nem került elő, és valószínűleg már nem is fog, hacsak újra fel nem fedezik korunk, vagy későbbi korok gyógyítói. Az elveszett bölcsesség hiányára vall, hogy még napjaink kiadványai is sorra utalnak többé fel nem lelhető szövegekre, a régi ajurvédikus orvosi iskolák tantárgyai közül pedig számos, pl. a marma -csikitszá (akupresszura), a szúcsi csikisztá (akupunktúra) vagy az orvosi asztrológia csak töredékesen szerepel, vagy végképp kikerült a tantervből.



Az Ájurvéda tehát egy olyan ősi gyógyítási rendszer melynek segítségével a betegségek pusztán az életstílus megváltoztatásával, a megfelelő étrend kialakításával, gyógyfüvekkel és az elme saját gyógyító erejének bevezetésével leküzdhetővé válnak.
Az univerzum egyetlen valódi gyógyító ereje maga a Természet. A gyógyuláshoz sem a modern orvos mesterséges gyógyszerei, sem a füvesember teái nem vezetnek el, mert arra egyedül a Természetben rejlő egyetemes erők képesek. Az orvos szerepe a gyógyulás folyamatában pedig annyi, hogy természetes, káros hatásoktól mentes testi, lelki, szellemi gyógymódok alkalmázásával elősegíti és támogatja ezt a folyamatot.

Végezetül pedig, azzal a gondolattal szeretném zárni írásomat, hogy szinte minden betegség gyógyítható, ha semmi mást nem teszünk, mint saját egyéni utunkat követve megtaláljuk az egyensúlyt, és meghódolunk a Legfelsőbb hatalom előtt."


Dr. Scott Gerson
Az orvostudományok doktora,
Az Országos Ájurvédikus Orvosi Intézet ügyvezető igazgatója,
Tudományos igazgató, kutató


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése