14 június 2014

A három fő kozmikus erő : PRÁNA - élet, DZSÓTI - fény, PREMA - szeretet

A modern tudomány is megerősíti, hogy az élet folytonosan változó és egymással kapcsolatba kerülő erők játéka, hiszen az anyag energia, és mindaz, ami szilárdank tűnik, voltaképpen csak statikus megjelenése megszámlálhatatlanul sok, finoman mozgó áramlatnak.
Az ősi védikus bölcsek három alapvető erőt különböztetnek meg. Az első közülük a mozgást, sebességet, lelkesedést és ösztönzést szolgáltató energiaelv, a PRÁNA, mely nem más, mint életenergia, elsődleges lélegzet vagy életrő. Minden energia a lélegzethez hasonlóan a belégzés és kilégzés, tágulás és szűkülés nem szűnő árapály- ritmusát követi. Minden anyagi energia eredője az életre való erő és képesség. A régi látnokok az univerzum energiáját a prána kifejeződésének érzékelték, amely mindig nagyobb tudatosságra, szabadságra és alkotó- teremtő megnyilatkozásra törekszik. Minden energiában tudatos szándék munkál. Az energia tevőleges szándék a külső világban. A szándék mögött az elhatározás ereje: a tudatoság áll. A prána egyben purusa is: az energia azonos a legfőbb szellemmel. Az élet maga a létezés, a tudatosság.
Az ősereők triászának második tagja a fény vagy sugárzás alapelve. Az energia fény, azaz DZSÓTI. Az energia mozgás közben átalakul, és közben fényt és hőt ad le. Minden energia mögött természetes fény, és minden élet mögött természetes hő tapasztalható. Minden élet hátterében az érzékelésnek egy intelligenciaként és tudatosságként megjelenő alapelve áll. Minden kémiai reakció magában rejti a fény erejét, ami nem más, mint a tudatosság önátalakító ereje. A legmagasabb tudatosság vakító fénye már benne rejlik a parányi szikrában. A fénynek ez az alapelve végigkíséri az életet és irányítja működéseit.
A harmadik típusú erő az összetartás alapelve, amely lehetővé teszi a következetességet és a forma létrejöttét. Minden megnyilatkozás alapja az összetartó egység, a különböző erők azonos ritmusba fonódása. Létezik valami, ami egymásoz vonzza, és közös harmóniába rendezi az erőket. Ez nem pusztán kémiai tulajdonság: tudatos szándék rejlik mögötte. A szeretet erejének: a PREMAnak kifejeződése. A szeretet tart össze mindent. Általa történik a megnyilatkozás, ő biztosít minden folytonosságot, ő tart meg minden teremtményt életében és tudatosságában.



Ez a három alapelv egy. Az élet fény, a fény szeretet. Az energia alapelve, az élet, kisugárzással, fénnyel bír, amelynek viszont kötőereje a szeretet. Ezért kell törekednünk minduntalan egyre nagyobb élet, fény és szeretet felé, mert ez az univerzum természete.

A Védákban a villámokat szóró, sárkányölő Indra jeleníti meg a minden akadályt leküzdő életerőt. A fény szelleme Agni, a tűzisten, a látás és az áldozat istensége, minden átalakulás támogatója. A szeretet szelleme Szóma, a halhatatlanság nektárja, aki mindenkinek táplálékot és gyönyörűséget ad.

Ez a három életerő; az élet, a fény és a szeretet, három elemmel hozható összefüggésbe: a levegővel, a tűzzel és a vízzel. És ezzel elérkeztünk a három dósához, melyekről A három dósa ( Tridósa) című bejegyzésben olvashatsz bővebben. Ízelítőként annyit, hogy az Ájurvéda három energia - rendező erőt, azaz dósát ( testnedvet) különböztet meg. Ezek neve: Váta (levegő), Pitta (tűz) és Kapha (víz). Folyt. köv.


Forrás: Dr. David  Frawley: Ájurvédikus gyógyítás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése