12 június 2014

A három dósa ( tridósa) : VÁTA, PITTA, KAPHA

Az Ájurvéda három energia- rendező erőt, vagy testnedvet, azaz dósát különböztet meg. Ezek neve: Váta, Pitta és Kapha. A testnedvek a levegő, a tűz és a víz aktív, mozgékony elemeinek feleltethetők meg, ezek határozzák meg a növekedés és a bomlás élettani folyamatait. A dósa szó jelentése: sötétséget, bomlást, romlást okozó. Egyensúlyzavaruk esetén a dósák okozzák a megbetegedés folymatát.

A VÁTA testnedv levegős, szélnek is szokták fordítani. A szó jelentése: mozgató, mozgásba hozó. A váta dósa mozgató ereje áll a másik két dósa működése mögött, azok ugyanis önmaguktól mozgásképtelenek. Tehát a három dósa közül a váta a legfontosabb, az úgynevezett elsődleges testnedv. Ő irányítja a másik két dósát, és általában véve az összes testi folyamatot. Éppen emiatt, zavarai a testi - szellemi jóllét egészét fenyegetik. Egyensúlyzavara sokkal súlyosabb következményekkel jár, mintha a másik két dósa egyensúlya bomlik fel. A váta dósa képviselte életerő, és ezen keresztül életminőségünk megóvása ezért a legdöntőbb egészségügyi szempont.
A váta dósa természetes állapotában fenntartja a törekvést, a be - és kilégzést, a mozgást, az ingerület kisüléseit, a szövetek egyensúlyát és az érzékek összehangoltságát. Felelős az érzékelés, a tájékozódás és a szellemi működés egyensúlyáért. Elősegíti a szellemi rugalmasságot, alkalmazkodóképességet, a megértés folyamatát.
A váta dósa, azaz a levegő "tartálya" ( hordozója) az éter. Az éter a test üreges részeiben lakozik, és a finomcsatornák kitöltője. A váta székhelye a vastagbél, de a combok, csípők, csontok, fülek és a tapintószervek is a birodalmához tartoznak. A váta (levegő) alul a vastagbélben termelődik bélgáz formájában.

A PITTA dósa a tűz elemhez társítható. Jelentése: az emésztő, de epének is szokták fordítani. Mindenféle vegyi és anyagcserefolyamatért felel. Az ő feladata nemcsak az étel, hanem a szellemi táplálék megemésztése is. Fennhatósága alá tartozik a testi - szellemi könnyedség és melegség minden válfaja. A pitta irányítja tehát az emésztést, a hőháztartást, a látást, szabályozza az éhség -és szomjúságérzetet, ő adja a bőr csillogását és színét, a test puhaságát. Szerepet játszik a bátorság és intelligencia kialakításában.
A pitta dósa, azaz a tűz hordozója a testben a víz vagy olaj. Általában valamilyen sav formájában ismerjük fel, hiszen a tényleges tűz a testet azon nyomban elpusztítaná. A pitta székhelye a vékonybél, másodsorban a gyomor, az izzadságmirigyek, a faggyúmirigyek, a vér, a nyirokrendszer és a látószerv. A pitta (tűz) középen a vékonybélben és a májban termelődik epe és savak formájában.


A KAPHA dósa a víz elemhez társítható. Jelentése: a dolgok összetartója. Flegmatikus ( flegma: nyálka, váladék) A kapha dósa szolgáltatja az építőanyagot, a támaszt, ő képezi testünk tömegét. A kapha felelős a szilárdságért, összetartja és síkosítja az izületeket. Ő adja tehát az anyagi alapot, támogatja a másik két dósát. Lényegéhez tartozik az érzelmi szilárdság, a megbocsátás, a szeretet, a szerénység, az állhatatosság és a türelem erénye.
A kapha dósa, azaz a víz hordozója, közvetítője a föld. Testünk túlnyomó része vízből áll, melyet bőr és a nyálkahártya határvonalai (föld) tartanak össze. A kapha dósa központja a gyomorba található, kisebb központonként képviseltetik még magukat a mellkas, a torok, a fej, a hasnyálmirigy, az oldalak, a nyirok, a zsírzsövet, az orr és a nyelv. A kapha (víz) felül, a gyomorban és a tüdőben termelődik nyálka formájában.

Amint a dósák fő székhelyükön, az emésztő-szervrendszer megfelelő területén felhalmozódnak, azaz egyensúlyi állapotukból kizökkennek, megkezdődik a betegség kialakulásának folyamata. Ha a felhalmozódási helyükön a megfelelő módszerekkel kezeljük őket, a betegség gyökerét még időben kiránthatjuk.

ÖSSZEFOGLALVA:



KOZMIKUS ERŐ    DÓSA      ELEM    HORDOZÓ    'TESTNEDV'       SZÉKHELY
   Prána - élet             Váta       levegő      éter             bélgáz            vastagbél
   Dzsóti - fény          Pitta        tűz       víz        epe és savak    vékonybél és máj
   Prema - szerete     Kapha      víz        föld        flegma: nyálka    gyomor és tüdő  
Látható tehát, hogy mindegyik dósa megtalálható egy másik elemben is. Ez a másik elem az adott dósát mintegy tartályként hordozza, kifejeződését lehetővé teszi.
A dósák mindegyike könnyen felismerhető alaptulajdonságairól. Ezen tulajdonságok túlzott mértékű vagy hiányos jelenléte árulkodik az adott testnedv túl -illetve alulműködéséről, melyek idővel patológiai elváltozásokat okoznak. Az Ájurvéda híres magyarázója, Vagbhata írja:

A VÁTA tulajdonságai: száraz, könnyű, hideg, szeles, finom, izgága
A PITTA tulajdonságai: enyhén olajos, éles, meleg, könnyű, szúrós szagú, mozgékony, folyékony
A KAPHA tulajdonságai: nedves, hideg, nehéz, tompa, ragacsos, kemény, szilárd

                                                                    ( ASTANGA- HRIDAJA I. 11-12)



Forrás: Dr. David Frawley: Ájurvédikus gyógyítás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése